Tennisballen, bananen en origami tijdens verkiezing beste docent (+video)

De genomineerde docenten haalden alles uit de kast tijdens hun korte presentaties voor de 'Verkiezing Docent van het Jaar 2017' van de Rijksuniversiteit. Bettina Reitz-Joosse won op 12 april de titel.

Tijdens verkiezing lieten de beste tien docenten van verschillende faculteiten binnen de Rijksuniversiteit Groningen zien waarom lesgeven even waardevol is als onderzoek binnen een academische instelling.

“Voor studenten, de grootste groep binnen de universiteitsgemeenschap, staan de colleges die ze iedere dag volgen op de eerste plaats”, zegt rector van de Rijksuniversiteit Elmer Sterken.

Talenten

In een mini-college van 8 minuten tonen de docenten hun talenten. Mando Rachovitsa van de faculteit rechtsgeleerdheid speelt een medewerker van Google na, die na nieuwe privacywetgeving op verzoek van Hitler al zijn gegevens uit de zoekresultaten van Google wist. “Laat jij door anderen bepalen welke informatie je wel en niet mag opvragen?”, vraagt ze aan het einde.

De presentaties lijken op TED-talks; kort, bondig en ze laten zien dat academici niet alleen met zweverige theorieën bezig zijn. Zo laat Hedderik van Rijn een methode voor beter leren zien en geeft Viktor Venhorst in een paar minuten antwoorden op het probleem van de braindrain in Groningen.

Interactiviteit

Bettina Reitz-Joose van de letterenfaculteit wint de titel beste docent en de prijs van 5000 euro. In haar presentatie vroeg ze zich af door wie wij de betekenis van woorden en teksten laten bepalen. Het was de interactiviteit in haar presentatie die de doorslag gaf voor de jury.

“Dit is een fantastisch initiatief, maar het is een beetje als Moederdag”, zei Reitz-Joose nadat ze de prijs in ontvangst mocht nemen. “Mijn moeder zei altijd: 'Dit is leuk, maar het mag wel elke dag'.” Het is belangrijk dat docenten iedere dag hun best doen voor studenten en andersom ook. Ze hoopt dat studenten en docenten elkaar scherp houden en complimenten geven.

Nieuws

menu