Tent uit Alaska voor vogelwachters Rottumeroog

Vogelwachters op het onbewoonde eiland Rottumeroog vinden de komende tijd onderdak op het eiland in een in Alaska ontworpen en geproduceerde tent.

Staatsbosbeheer plaatst de zogeheten vogelwachtershelter 14 maart op het eiland.

De shelter heeft de vorm van een iglo, meet ongeveer 30 vierkante meter en is in Alaska ontworpen en geproduceerd. Hij is op de ruigste plekken in de wereld en voor uiteenlopende doelen toegepast. Het onderkomen wordt ingericht met een woon-werkruimte, keuken en twee slaapplekken. De elektriciteit komt van twee zonnepanelen en een accu.

Vorig jaar stonden in het broedseizoen twee expeditietenten op Rottumeroog . Deze bleken een tikje te spartaans en niet goed bestand tegen de weersomstandigheden.

Duo’s vogelwachters van Staatsbosbeheer zien toe op de rust gedurende het broedseizoen dat van april tot en met augustus op de kalender staat. Grote hoeveelheden sterns, lepelaars, eiders en plevieren zoeken op Rottumeroog en op Rottumerplaat een broedplekje. Over een half jaar wordt de tent weer van het eiland verwijderd.

Behalve op Rottumeroog heeft Staatsbosbeheer ook vogelwachtersposten voor monitoring en toezicht op de eilanden Terschelling , Texel Engelsmanplaat en Rottumerplaat. Deze zijn allemaal eind deze maand bemand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu