Tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Groninger Museum sinds vandaag alsnog te bezichtigen

De brencarrier en de bevrijdingsrokken in het museum. Foto: Still uit de virtuele tour

De tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen is door de coronacrisis nooit geopend. Maar sinds vanochtend 10 uur is de expositie toch te bezoeken. Virtueel.

Het zag er allemaal zo spannend uit. De brencarrier die in het Groninger Museum werd getild en alle andere tipjes van de sluier van de tentoonstelling En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen. Maar precies op het moment dat de expositie geopend zou worden, moest het museum vanwege de coronamaatregelen dicht.

De tentoonstelling is sinds dinsdagochtend 5 mei te bezoeken in een virtuele 360 graden omgeving op www.groningermuseum.nl .

Negentig audiofragmenten

In de online tour zie je objecten van vroeger en luister je naar bijzondere verhalen die daarbij horen. Zoals het verhaal van de dochter van verzetsheld en stempelmaker Anne van der Woude bij een aantal vervalste stempels.

Of dat van de jongen die na de explosie van de Duitse vrachtauto in de Stoeldraaierstraat wekenlang in het puin speelde. Of het verhaal van het theeserviesje, dat een Joods meisje aan haar buurmeisje in bewaring gaf, maar nooit meer op kwam halen.

In de virtuele tour zijn ook het Atelier van het museum, het Info Center en de collectie van De Ploeg opgenomen. In totaal bevat de website bijna negentig gesproken audiofragmenten, muziek, video’s, tekstbordjes, zaalteksten, kijkvragen en weetjes. Speciaal voor kinderen zijn creatieve opdrachten toegevoegd zoals puzzels, kleurplaten, schilder- en fotografie-opdrachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu