Tentoonstelling The Human Body biedt uniek kijkje in menselijk lichaam

De reizende tentoonstelling The Human Body is voor een bezoek in Winschoten neergestreken. Een kans op een uniek kijkje in het menselijk lichaam.

Een uniek kijkje in het innerlijke van de mens. Ter leringhe ende vermaeck. De tentoonstelling The Human Body, leren van de doden, is in Winschoten neergestreken. Om van vandaag tot en met zondag een gaatje in de agenda zinvol op te vullen.

Furore

Body Worlds is van origine een geesteskind van dr. Gunther von Hagens, uitvinder van de plastinatie. Plastinatie is het inbrengen van kunststof in de cellen waardoor een behandeld lichaam van dier of mens inwendig uithardt en zo zijn vorm behoudt.

Met deze techniek maakte de Duitse patholoog-anatoom furore op wereldschaal. En sindsdien zijn er permanente tentoonstellingen van Körperwelten , zoals de oorspronkelijke titel luidt, en ook rondreizende. Inmiddels zijn die door meer dan veertig miljoen mensen bezocht.

En een van die laatste staat dus nu in Winschoten, in het Nieuwe Stadspark tegenover het hertenkamp. De Duitse opbouwer Sperlich, afkomstig uit Hamburg, geeft uitleg. ,,Wij hebben deze tentoonstellingsobjecten gehuurd van Leipzig en reizen er mee rond. De objecten zelf komen uit de Verenigde Staten. We deden eerst een toer in Duitsland en nu dus Nederland.’’ Toermanager Eddy Mareco: ,,Ik zoek de steden uit en leg de contacten. Het contact met Winschoten verliep vlot. Er wordt door sommige mensen wel eens vreemd aangekeken tegen deze tentoonstelling, maar als je er bijvoorbeeld op religieuze gronden tegen bent, dan hoef je toch geen kaartje te kopen?’’

Educatieve, medische variant

Winschoten is toch een relatief kleine plaats voor zo’n expositie? Sperlich: ,,Het is voor ons de kleinste stad tot nu. Er viel eentje uit dus staan we hier. Eigenlijk wordt de tentoonstelling altijd wel goed bezocht. Dit is de meer educatieve, medische variant met veel uitleg op panelen bij de objecten.’’

Openingstijden in Winschoten: donderdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur. Volgende week van donderdag tot en met zondag staat The Human Body in Borgerswold, Veendam.

Nieuws

menu