Ter Apel loopt weer vol, mogelijk geen slaapplek voor asielzoekers

Asielzoekers brengen de afgelopen tijd de nacht vaak door in de wachtruimte van het aanmeldcentrum van de IND Foto: ANP

De afgelopen dagen en nachten ging het net aan goed, maar het COA verwacht dat het vanavond en de rest van de week weer spannend is of Ter Apel genoeg plek heeft om alle asielzoekers die zich melden een slaapplaats te bieden.

,,Met matrassen in de sporthal en de stoelen in het aanmeldcentrum lukte het de laatste week steeds nét om ook in de nacht aankomende mensen op te kunnen vangen”, zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers. ,,Maar het is nu weer zo druk dat we niet weten of dat zo blijft.”

Veiligheidsregio’s bieden mogelijk extra bedden

Vorige week zorgden verschillende veiligheidsregio’s voor ongeveer 600 extra crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers. Die plekken zijn inmiddels vol. Dinsdag was er opnieuw overleg in het veiligheidsberaad over de asielopvang. Afgesproken is dat, wanneer het COA op basis van verwachte instroom verwacht dat het nodig is, de regio’s nog eens 300 slaapplaatsen bieden voor asielzoekers.

Afgesproken is dat de veiligheidsregio’s rouleren: steeds vier regio’s bieden aan ieder 150 asielzoekers plek. Mocht meer nodig zijn, dan zullen zes regio’s tegelijkertijd aan de beurt zijn zodat er in totaal 900 plekken beschikbaar zijn.

Extra opvang in Groningen

Vorige week liep het met de afspraken over welke regio wanneer opvangplekken gereed heeft niet helemaal goed. Het COA meldde dat Amsterdam-Amstelland (samen met Groningen, Friesland en Zeeland) de eerste plekken zou bieden, maar Amsterdam bleek daar nog niet klaar voor. De veiligheidsregio Groningen heeft daarom in allerijl extra opvang in onder meer Finsterwolde geregeld.

Situatie weer onzeker

Als Ter Apel de komende nachten onvoldoende plek heeft, is nog niet duidelijk waar de asielzoekers naartoe moeten. Een paar weken geleden dreigden asielzoekers buiten te moeten slapen. Staatssecretaris Van der Burg wil dat niet hebben in Nederland, maar het is nog altijd niet gelukt om voldoende structurele opvanglocaties te vinden om te voorkomen dat mensen lang buiten staan te wachten en pas op het laatste moment weten waar ze aan toe zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu