Ruim 1500 incidenten in azc Ter Apel in 2019, zo'n 400 meer dan jaar eerder

Het aantal incidenten in het asielcentrum van Ter Apel nam vorig jaar fors toe Foto: Boudewijn Benting

In het asielcentrum in Ter Apel zijn vorig jaar 1528 incidenten geregistreerd. Over 2018 stopte de teller bij een kleine 1100.

Dat blijkt uit de de zogenoemde incidentenregistratie van het ministerie van justitie en veiligheid. Ter Apel gaat met de toename mee in de landelijke trend: in alle azc’s samen steeg het aantal incidenten van ruim 13.000 naar ruim 17.000.

Overtreden huisregels

Bij de incidenten in Ter Apel ging het vaak om het overtreden van huisregels zoals het niet goed schoon houden van de kamer of het te laat lawaai maken. Tientallen keren ging het om ook om agressie en geweld tegen andere personen.

Om dergelijke overtredingen maar ook door asielzoekers veroorzaakte overlast in het dorp te bestrijden, stelde het rijk drie zogenoemde ketenmariniers aan. Zij moeten het de overlastgevers, vaak zijn het veiligelanders, zo lastig mogelijk maken.

,,De drie zijn in de loop van 2019 begonnen’’, zegt een woordvoerster van het ministerie. ,,Als het goed is, moet het effect duidelijk worden in de cijfers over 2020.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu