Terrasgasten piepen er tussenuit

Terrasgangers van het Newscafe hebben last van de piepjes van Bakker Bart. FOTO DUNCAN WIJTING

De mosquito’s aan de gevels van Bakker Bart hebben effect. De hoge pieptonen verjagen duiven én terrasbezoekers van overbuurman het News Café.

Het is een typisch geval van ‘ene probleem opgelost, andere geboren’. De mosquito’s van Bakker Bart middenin de stad zijn voer voor discussie. Nu heeft het tegenovergelegen News Café weer last van de mosquito’s. Terrasbezoekers zouden vluchten voor de apparaatjes die om de paar minuten een hoge piep laten horen.

Gehoorschade

Eerder deze week trokken politieke partijen aan de bel omdat de mosquito’s gehoorschade zouden veroorzaken. Navraag bij Bakker Bart leerde dat die de apparaten heeft opgehangen om duiven te verjagen. De populaire bakkerszaak is dolgelukkig met z’n oplossing: eindelijk vertrokken de duiven die de zaak veelvuldig bezochten en het onderweg naar de broodkruimels niet nalieten te poepen. Ook op nog te verkopen pizzapunten en broodjes.

Het kost omzet

De overbuurman van Bakker Bart, horecazaak het News Café, ziet de apparaten het liefst verdwijnen. Het kost omzet. ,,Mensen gaan op het terras zitten en gaan na een paar minuten weg’’, zegt manager Chris Oldenburger van het News Café. Hij is al meerdere keren verhaal gaan halen bij de bakkerij, zonder succes. ,,Ze weigeren de apparaten uit te zetten omdat de baas nog op vakantie is.’’ De problemen van het café zijn onbekend bij bedrijfsleider Gerald Ottens van Bakker Bart.

De mosquito’s hangen sinds drie maanden aan de gevels van Bakkerij Bart. De pieptoon die ze afgeven is vooral hoorbaar voor mensen onder de 25 jaar. Ze zijn omstreden omdat ze pijn kunnen veroorzaken.

Geen duivenverjager

Zo is er een landelijk Meldpunt Mosquito, drie jaar geleden opgericht door Roland van der Hoek uit Drachten. ,,Mijn dochtertje van twee krabde haar oren kapot omdat ze gek werd van de mosquito die onze buren hadden opgehangen tegen katten. Sindsdien verzamel ik klachten over de apparaten.’’

Volgens Van der Hoek verjagen de tonen geen duiven. ,,Duiven horen de piep niet. Vleermuizen wel. Die raken er van in de war.’’ Hij heeft al een klacht binnengekregen over de mosquito’s van de Bakker Bart. ,,Iemand kreeg last van hoofdpijn.’’

Bij de McDonald’s in de Herestraat werkte zo’n kastje niet tegen duivenoverlast. ,,Wij hebben nieuwe deuren geplaatst’’, zegt bedrijfsleider Peter Thenu. ,,Van dat gepiep trokken ze zich geen bal aan. Die beesten zijn veel te slim.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu