Terug naar Rottumerplaat: hoe is het om een week lang op een onbewoond eiland te overleven? | podcast

De schrijver Godfried Bomans zwaait vanaf Rottumerplaat naar het vliegtuig. Bron Aerophoto Eelde

Wat gebeurt er als je een week lang op een onbewoond eiland zit, zonder telefoon, zonder internet. Schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers probeerden het op Rottumerplaat. Precies 50 jaar later gaan we terug naar het eiland. Hoe was het toen, en hoe is het nu?

In de driedelige podcast  Terug naar Rottumerplaat  reist  Dagblad van het Noorden  naar het voor mensen verboden Waddeneiland voor de Groningse kust. Op 10 juli 1971 vertrok de enigszins nerveuze Godfried Bomans uit de haven van Noordpolderzijl. Schrijver Jan Wolkers loste Bomans een week later af.

Luister Terug naar Rottumerplaat hieronder, op Spotify , Apple Podcasts of in je favoriete podcastapp

Het enige contact dat de mannen met de bewoonde wereld hadden, was een portofoonverbinding met de programmamakers van het legendarische radioprogramma  Alleen op een eiland . De schrijvers deden dagelijks verslag van hun belevenissen bij de toen nog onbekende presentator Willem Ruis. Wat is er 50 jaar nog over van het eiland dat Wolkers en Bomans beschreven? Luister nu.   

Journalisten Frank von Hebel en Martin Groenewold hebben trouwens ook een heel mooi verhaal geschreven over dit onderwerp. Als je abonnee bent of wordt, kun je het artikel lezen op onze website of in de app.    

Nieuws

menu