Kamp De Beetse bij Sellingen zoekt spullen uit de tijd van de werkverschaffing

De tijd van de werkverschaffing moet in 2022 een prominentere rol gaan spelen in het voormalig Kamp De Beetse bij Sellingen.

Dat voornemen hebben de vrijwilligers die het kampterrein beheren. Ze willen een replica bouwen van een barak zoals die voor de werkverschaffing werd gebouwd.

,,En daarin willen we een expositie over die periode opzetten’’, zegt Geert Oost, een van de vrijwilligers. ,,Daartoe hopen we ook op hulp van anderen. Mensen die misschien nog voorwerpen uit die tijd hebben en ze aan ons willen lenen.’’

Kampcommandant

Het Kamp De Beetse werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd ten behoeve van de werkverschaffing. In de Tweede Wereldoorlog verbleven er Joodse mannen, na de bevrijding NSB’ers. Op het terrein staat nog één gebouw, de voormalige woning van de kampcommandant, In dat gebouw, dat van de gemeente Westerwolde is en in niet-coronatijden bezocht kan worden, wordt veel aandacht geschonken aan de oorlogsperiode.

Provincie Drenthe

,,Maar we willen dus ook graag een replica van een barak bouwen waarin de arbeiders verbleven’’, zegt Oost. ,,We hebben een bouwtekening uit 1928 op de kop weten te tikken en een bouwvergunning bij de gemeente Westerwolde aangevraagd. In de lente van 2022 hopen we aan de slag te kunnen gaan, een ondernemer uit Ter Apel wil ons helpen, In die replica zullen we overigens ook originele onderdelen van zo’n werkverschaffingsbarak laten zien. Die hebben we gekregen van de provincie Drenthe.’’

De vrijwilligers hopen trouwes niet alleen een replica van een barak te bouwen. Op hun verlanglijstje staat ook een kopie van een wachttoren die er stond toen er NSB’ ers gevangen werden gehouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu