Terugblik 2016: Kerstmis en oudjaar zonder opa Grave

Sietze Grave (82) werd op 20 augustus vermoord in zijn flatje aan de Hyacintstraat in Winschoten. Zijn nabestaanden vierden kerst zonder hun (groot)vader en zonder te weten wie verantwoordelijk is voor zijn dood.

‘Beste Facebookvrienden en -vriendinnen, helaas ben ik dit jaar niet zo in een kerststemming. Ik heb er dan ook voor gekozen geen kerstkaarten te versturen’, schreef Moniek Haan-Grave halverwege december op haar Facebookpagina. Haar Facebookvrienden wensten haar prettige kerstdagen ‘ondanks alles’.

Haan is de kleindochter van Sietze Grave (82) uit Winschoten. Hij werd 20 augustus 2016 vermoord. Vier maanden later kan de politie ook aan deze krant nog steeds niet meer melden dan dat het onderzoek in volle gang is. Tot wanhoop van de nabestaanden van Grave.

Gruwelijk

Sinds de gewelddadige dood van haar opa heeft de Facebookpagina van Moniek Haan een ander karakter gekregen. Nog steeds deelt ze er de gebruikelijke familiekiekjes en wijze spreuken, zoals zo vele gebruikers van het sociaal netwerk. Maar met enige regelmaat verschijnt er weer een wanhopige oproep om tips over de mogelijke moordenaar(s) van haar grootvader.

Er is bij de reacties op haar berichten vooral onbegrip over de traagheid van de politie, maar ook over mogelijke getuigen die hun kaken op elkaar houden.

 

Al enkele uren nadat de moord ontdekt werd, deden de geruchten over mogelijke daders de ronde. Grave handelde een beetje in antiek en curiosa. Hij was vaker benaderd door ongure types, die dachten dat hij veel contant geld in huis had. Sommige buren meenden te weten dat hij ook wel eens geld gegeven had aan een junk. Er werden zelfs namen genoemd van verslaafden die Grave vaker hadden lastiggevallen.

Omwonenden hadden twee jonge mannen van het lage balkon van Graves flat zien springen en wegrennen. Waarom die getuigen toen niet meteen de politie gebeld hebben, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel voor de familie.

Onopgemerkt

In elk geval denken de nabestaanden dat relatief veel mensen iets weten over de omstandigheden waaronder opa Grave is overleden. Veel meer dan zich tot nu toe gemeld hebben. In de bloemenbuurt is de afgelopen jaren flink gerenoveerd. De portiekflat waar Grave woonde, is een van de weinige in de buurt die nog in oude staat zijn. De woningen zijn slecht geïsoleerd, je hoort alles van elkaar. Een gevecht of een ruzie in de vroege ochtenduren kan nauwelijks onopgemerkt zijn gebleven.

Bovendien is de sociale controle redelijk groot. Lang niet iedereen kende de naam van ‘die vriendelijke meneer’ die vaak op het balkon stond en een praatje maakte met voorbijgangers. Maar het viel wel op als hij er niet was. Sommige mensen hadden tijdens het uitlaten van de hond gezien dat die ochtend de balkondeuren openstonden, wat niet gebruikelijk was. Toch zijn er weinig concrete aanwijzingen bij de politie gemeld. De familie vermoedt dat eventuele tipgevers bang zijn voor represailles als ze iets zeggen. De dader(s) zou(den) wel eens uit de buurt kunnen komen. ,,Maar de politie heeft niet voor niets een anonieme tiplijn’’, meent Haan.

Politie

Haar vader heeft bijna wekelijks contact met de politie, zegt ze. ,,Ze komen langs of ze bellen. Maar tot nu toe hebben ze niets te vertellen. Het schiet gewoon niet op. Ze hebben concrete bewijzen nodig om iemand op te kunnen pakken. En die hebben ze blijkbaar nog steeds niet. We zijn er als familie dagelijks mee bezig. In de kersttijd voel je weer extra dat opa er niet meer is. Zo lang we niet weten wie dat op zijn geweten heeft, blijft het in je hoofd malen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Dit was 2016
menu