Terwijl Nederland nog dubt, zit derde prik er in dit 'Groningse' verzorgingshuis in Israël al in

In een Gronings getint verzorgingscentrum bij Tel Aviv hebben de bewoners hun derde coronaprik gehad. Heel welkom, met de Joodse feestdagen voor de deur.

De uit Groningen afkomstige directeur Shoshannah Nasch en bewoonster Regina Duvenkot, eerder dit jaar in verzorgingscentrum Beth Juliana.

De uit Groningen afkomstige directeur Shoshannah Nasch en bewoonster Regina Duvenkot, eerder dit jaar in verzorgingscentrum Beth Juliana.

Israël loopt wat vaccineren betreft het hele jaar al een paar stappen voor op de Europese Unie. En zo is het ook nu weer, met het toedienen van een derde prik bij kwetsbare groepen. In Nederland komt de Gezondheidsraad volgende maand met een advies over het wel of niet geven van deze zogenoemde boosterprik, terwijl in Israël 1 miljoen ouderen nummer drie al in de arm hebben zitten.

Het is het eerste land waar de derde prik tegen corona al praktijk is. Het land kocht zeer veel Pfizer-vaccin in en kreeg nog extra doses van de fabrikant in ruil voor onderzoeksdata van gevaccineerde inwoners. De resultaten leerden Pfizer/BionTech dat het aantal antistoffen bij met name ouderen na verloop van tijd achteruit gaat. En dat sommige ouderen na een half jaar weer vatbaarder worden voor een coronabesmetting.

Besmettingen bij gevaccineerden

,,Ook hier zien we zo nu en dan een besmetting bij bewoners die al in januari hun tweede prik hebben gehad”, zegt de in Groningen geboren Shoshannah Nasch, directeur van het op Nederlanders gerichte Beth Juliana in Herzliya bij Tel Aviv. Nasch: ,,Het is niet zo dat die bewoners heel ziek worden. Dat is wel te danken aan die dubbele vaccinatie.”

Maar toch, het virus is ondanks de hoge vaccinatiegraad onder ouderen ook in Israël nog niet verslagen. Alle bewoners (175 in totaal) van Beth Juliana die zich eerder dit jaar hebben laten vaccineren, kwamen deze week dan ook opdagen toen ze werden opgeroepen voor de derde prik, die hun afweer tegen corona een opkikker moet geven. Onder hen ook de uit Groningen afkomstige Regina Duvenkot (78).

Ouderen twijfelen minder

,,Iedereen wil weer heel graag het normale leven oppakken”, zegt directeur Nasch. ,,Volgens mij de oudere generatie nog het meest. Die willen zoveel mogelijk hun kinderen en kleinkinderen weer zien en als een derde prik daarbij helpt, dan twijfelen ze niet maar gaan hem direct halen.”

In Israël staan het Joods Nieuwjaar (Rosj Hasjana, op 6-7-8 september) en de Grote Verzoendag (Jom Kippoer (15-16 september) voor de deur. Nasch: ,,Heel fijn dat onze bewoners dan extra beschermd kunnen samenkomen met hun familie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu