Testfabriek bij rioolzuivering Garmerwolde moet medicijnresten in Waddenzee aanpakken

Foto (ter illustratie): Shutterstock

Een testfabriek bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde moet ervoor zorgen dat er dagelijks minder medicijnresten in de Waddenzee terechtkomen.

De Waddenzee is een natuurgebied en medicijnresten veroorzaken grote schade aan het ecologisch systeem. Als de testfabriek een succes is, wordt de techniek bij meer Waddenhavens toegepast, aldus het Waddenfonds.

Dagelijks 7 kilo medicijnresten in Waddenzee

Bij Garmerwolde komt dagelijks via het Eemskanaal zeven kilo aan medicijnresten in de Waddenzee terecht. De testfabriek, die een investering van 3,5 miljoen euro vergt, gaat medicijnresten uit afvalwater zuiveren. Het gezuiverde water is geschikt als proceswater voor bedrijven in de Eemshaven en Delfzijl. Die hoeven dan geen kostbaar drinkwater te gebruiken voor fabricageprocessen.

Proef van drie jaar

Het proefproject gaat drie jaar duren en is in handen van waterschap Noorderzijlvest, watertechnologiebedrijven en North Water, leverancier van industriewater. Later komen er mogelijk ook fabrieken bij Harlingen, Den Helder en voor de Waddeneilanden.

Nieuws

Meest gelezen

menu