Teststraten GGD's draaien met kerst volop door (iedereen kan nog steeds gratis en snel terecht)

Het wordt drukker in de teststraten van de GGD’s in Groningen en Drenthe nu meer mensen corona hebben. Maar de capaciteit is nog steeds meer dan voldoende. Iedereen kan zich snel gratis laten testen.

De XL coronateststraat in Martiniplaza in Groningen heeft acht straten waar 2500 mensen per dag getest kunnen worden. De teststraten zijn toegankelijk voor fietsers, automobilisten en voetgangers.

De XL coronateststraat in Martiniplaza in Groningen heeft acht straten waar 2500 mensen per dag getest kunnen worden. De teststraten zijn toegankelijk voor fietsers, automobilisten en voetgangers. Foto: Kees van de Veen

Vijftien auto’s en acht fietsers staan in enkele rijen te wachten in de enorme hal van de XL teststraat in MartiniPlaza in Groningen. ,,Kunt u het nummer rechtsboven op uw ID-kaart even voorlezen?’’, vraagt een van de vriendelijke dames in beschermingspak. Het wattenstaafje gaat achterin de keel en daarna diep bovenin de neus. Binnen een minuut is het gepiept. ,,De uitslag komt over twee tot vier uur, u krijgt bericht. Denkt u om uw mondkapje en wilt u uw handen even wassen? Prettige dagen verder.’’

Genoeg plek

Zo gaat het er al weken aan toe in de XL straat in MartiniPlaza, waar iedereen gratis terecht kan voor een sneltest. Het begint de laatste week wat drukker te worden maar er is nog steeds meer dan genoeg capaciteit, bevestigt een woordvoerder van de GGD Groningen. Dat geldt ook voor de andere teststraten van de GGD’s in Drenthe en Groningen, waar de normale pcr-testen worden gedaan.

In Drenthe laten dagelijks zo’n tweeduizend mensen zich zo testen, in Groningen rond de 2.500. Daarvan blijkt een groeiend aantal besmet, de GGD’s betitelen de situatie als zeer zorgelijk. In een week tijd kwamen er in Groningen 1.974 positieve coronagevallen bij en in Drenthe 1.739 stuks.

Ouderen vaker

Afgezet tegen het aantal afgenomen testen neemt het aantal positieve gevallen ook toe. In Drenthe is gemiddeld 12,1 procent van de testen positief, in Groningen 8,1 procent. Wat opvalt is dat de leeftijd van de besmette personen stijgt; een ruime meerderheid is boven de dertig jaar en het aantal besmettingen in zorginstellingen groeit.

Reden genoeg om je deze dagen even te laten testen bij klachten zoals hoofdpijn, keelpijn of een snotneus. Dat kan bij de GGD’s gratis, even aanmelden via Coronatest.nl en aanvinken dat je een van die klachten hebt. Iedereen kan eigenlijk dezelfde dag nog terecht. ,,Onze mensen staan ervoor klaar en werken alle kerstdagen volop door’’, zeggen de GGD-woordvoerders.

Geen garantie

Ook commerciële teststraten bieden testen aan, voor bedragen van tegen de honderd euro. Er zijn zelfs advertenties om je even snel te laten testen voor de kerst, om daarna met een gerust hart met de familie het kerstdiner te nuttigen. Dat laatste blijft onverstandig, vinden virologen en de GGD-artsen. Want ook al is de uitslag van een test negatief, je kan een paar uur later zomaar wél besmettelijk blijken. Een negatieve test geeft ongeveer ‘garantie tot aan de deur’.

Toch kan het bepaald geen kwaad om je te laten testen bij vermoedens van besmetting en lichte klachten, vinden de experts. Nog steeds laten veel mensen dat niet doen. Mede daardoor blijven mensen zonder het te weten anderen besmetten.

Bron- en contactonderzoek

Ook de bron- en contactonderzoekers van de GGD’s werken deze feestdagen gewoon door. In Groningen zijn al zo veel besmettingen dat het contactonderzoek niet meer op volle kracht uitgevoerd kan worden. ,,We vragen mensen die positief getest zijn om zelf in eigen kring te informeren, daar komen onze bron- en contactonderzoekers niet meer aan toe’’, zegt de GGD-woordvoerder. ,,Onze mensen hebben het al druk genoeg om alleen de positief geteste mensen zelf te bellen.’’

(Uw verslaggever kreeg de uitslag van de sneltest in MartiniPlaza woensdag al na anderhalf uur. Uitslag: negatief.)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu