Textielarcheoloog Hanna Zimmerman uit Feerwerd overleden

Hanna Zimmerman in 2007. Foto: Archief Reyer Boxem

Hanna Zimmerman (86) uit Feerwerd wijdde ruim twintig jaar van haar leven aan het minutieus onderzoeken van eeuwenoud textiel. Ze overleed vrijdag 23 september.

Zimmerman was haar hele werkzame leven sociaal-wetenschapper. Ze was nog niet zo lang met de VUT toen ze in 1994 bij Stichting Monument & Materiaal in Groningen een deur kwam kopen voor haar oude woning in Feerwerd. De stichting - die onder meer historisch bouwmateriaal hergebruikt en archeologisch onderzoek doet - zocht vrijwilligers en Zimmerman zocht een bezigheid.

2800 stukjes stof

De stichting had ook een collectie textiel uit de zestiende eeuw. Of Zimmerman daar iets mee kon. ,,Ik heb nog ouderwets handwerkles gehad op school. Ik kon wel het een en ander in de lapjes herkennen”, vertelde ze in 2007 in deze krant.

De onooglijke textielfragmenten - maar liefst 2800 stukjes stof - waren gevonden bij opgravingen in de Prinsenstraat in Groningen, waar tussen 1568 en 1575 een fort van de Spaanse heerser Alva had gestaan. Nadat het fort was afgebroken dumpten de Stadjers twintig jaar lang hun afval in de oude fortgracht. Dankzij de zuurstofvrije modder in de gracht had het textiel de eeuwen overleefd.

Proefschrift ‘Textiel in context’

Zimmerman had haar bezigheid gevonden. En veel meer dan dat. Twaalf jaar lang bestudeerde ze de stukjes wol, zijde en ander materiaal. Overigens bijgestaan door een enthousiaste groep vrijwilligers van Monument & Materiaal. Ze analyseerden en puzzelden tot ze wisten waar de lapjes vandaan kwamen, wat de oorspronkelijke kleur was geweest en tot welke kledingstukken ze hadden behoord. Sommige lapjes reconstrueerden ze tot ze weer een kledingstuk vormden.

Het monnikenwerk van Zimmerman resulteerde in het proefschrift ‘Textiel in context’ waarop ze in 2007 promoveerde. Het Universiteitsmuseum vertoonde twee jaar later enkele gereconstrueerde kledingstukken in de expositie ‘Opgevist uit Alva’s Gracht’. De Groningse textielcollectie is een wereldwijd unicum. Dankzij haar proefschrift kreeg ze internationale contacten op het gebied van het archeologisch textiel.

Zimmerman was tot oktober vorig jaar actief. Daarna begon haar gezondheid af te nemen. Ze overleed afgelopen vrijdag.

Nieuws

Meest gelezen

menu