Theater en museum op Airport Oostwold

Tom van der Meulen in het vliegtuigmuseum/annex theater Heritage Hangar op vliegveld Oostwold Foto: DvhN/Pieter Broesder

Airport Oostwold heeft een nieuwe hangar die als museum dienst gaat doen, maar ook geschikt is voor kleine theaterproducties.

‘We vallen niet om’

Afgelopen weekend stond de opening gepland voor het publiek, maar het feestje is uitgesteld vanwege de crisis. Vliegbewegingen op Airport Oostwold zijn er vanwege de coronacrisis amper. ,,Maar we vallen niet om”, zegt de strijdbare en optimistische ondernemer Tom van der Meulen. Af en toe wordt er nog een inspectievlucht uitgevoerd vanaf Oostwold, of komt er een solovlieger binnen, maar lessen vallen uit en rondvluchten worden ook niet meer geboekt.

Toch is Van der Meulen er rotsvast van overtuigd dat zijn bedrijf overeind blijft. ,,Het woord omvallen staat niet in mijn woordenboek. Als we nu onze traditionele tweejaarlijkse Airshow moesten voorbereiden, -vorig jaar ruim 24.000 bezoekers- had ik buikpijn gehad. Maar gelukkig staat dit evenement pas volgend jaar weer op de rol.”

Investeringen uitstellen

Om het hoofd boven water te houden stelt hij investeringen uit. Met zijn vijf medewerkers steekt de ondernemer op dit moment veel tijd in onderhoud en het verder opknappen van het complex. Klusjes die hij graag had uitgesteld, want hij had afgelopen weekend liever de expositie over de bevrijding van Oldambt aan het publiek getoond. Tevens de opening van zijn vliegtuigmuseum. Een plek met vooral ruimte voor de historische Warbirds.

Exclusieve etalage voor historische vliegtuigen

De hangar is dus geen exclusieve etalage voor historische vliegtuigen. De hal leent zich, qua omvang, ook voor kleine theaterproducties’, meent Van der Meulen. ,,Of seminars en lezingen. De ambiance is mooi, met historische vliegtuigen om je heen.” In het museum komt een aantal historische vliegtuigen te staan. Een unieke, particuliere verzameling. Vliegtuigen als een knalgele AT-6 Harvard en een Boeing Stearman. En met als absolute attractie de Damn Yankee; een Mustang P51 D, een snelle jager uit 1945. 15.000 zijn er in de Tweede Wereldoorlog gemaakt. In Europa vliegen er nog een paar. In Nederland is er nog één, in Oostwold.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu