Waarom de Kunstwerf in Groningen terecht genomineerd is voor Beste Gebouw van Nederland: 'We zoeken elkaar allemaal op'

Lotte Lohrengel (De Noorderlingen), Karin Noeken (Theater De Steeg) en David van Griethuysen (Het Houten Huis) in de verbindende tuin van de Kunstwerf, het Beste Gebouw van Nederland/stimulerende omgeving.

Lotte Lohrengel (De Noorderlingen), Karin Noeken (Theater De Steeg) en David van Griethuysen (Het Houten Huis) in de verbindende tuin van de Kunstwerf, het Beste Gebouw van Nederland/stimulerende omgeving. Foto: Corné Sparidaens

Je bedenkt iets groots en dan werkt het nog als een tierelier ook. Zo goed zelfs, dat de Kunstwerf in Groningen is genomineerd als Beste Gebouw van Nederland, in de categorie ‘stimulerende omgevingen’.

In het in september geopende complex, gebouwd tussen theater De Machinefabriek en de appartementen op Ciboga, heeft een reeks Groningse theatergezelschappen en -initiatieven een plek gekregen. Zoals het hoort bij architectuur lokt ook die van dit complex discussie uit. Modern, rechttoe rechtaan - ja, repetitieruimten hebben nu eenmaal niks aan rond, scheef of gekronkel - met daarnaast ‘romaanse’ bogen en dat geheel in zwartwit aanschurkend tegen de klassieke stadsvilla die onderdeel is van het plan.

Ze gaan allemaal samen projecten aan

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's