Theaters in Drenthe, Groningen en Friesland doen dringend beroep op provincies voor financiële steun

Foto: ANP

De theaters in Drenthe, Groningen en Friesland doen een dringend beroep op de provinciebesturen voor financiële steun nu ze als gevolg van de coronacrisis nog tot minimaal 1 juni gesloten zijn.

Ze zijn hun inkomsten kwijt doordat er geen voorstellingen meer zijn en ook bedrijven geen ruimtes meer huren. Als er geen financiële steun komt van de provincies is het volgens de theaters maar de vraag of ze hun activiteiten weer kunnen opstarten als de crisis voorbij is, schrijven ze in een gezamenlijke brandbrief.

'Gezondheid staat voorop'

,,We snappen natuurlijk dat we door de corona crisis samen met elkaar hier door heen moeten, we snappen natuurlijk dat de gezondheid voorop staat. En we willen daar graag een bijdrage aan leveren. We willen er echter ook door heen kúnnen komen", schrijft voorzitter Leo Hegge van de Noordelijke Schouwburg Directies.

Het water staat de theaters tot de lippen. Hegge wijst erop dat er de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd om meer publiek te trekken en dat ze 'voor een groot deel drijven op inkomsten uit verhuur en zakelijke dienstverlening'.

De theaters zeggen dat ze niets kunnen verwachten van de gemeenten. Die hebben de afgelopen jaren niet alleen fors bezuinigd op cultuur, maar moeten in 2020 zelf ook nog meer bezuinigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu