Theatervoorstelling De Wijk De Wereld over Beijum gaat gewoon door (in augustus): zo houden kunstenaars en wijkbewoners digitaal contact

Een eerdere editie van De Wijk De Wereld in de Stadsschouwburg. Foto: Archief DVHN / Duncan Wijting

Je kunt moeilijk samen een voorstelling maken als iedereen binnen moet zitten. Artistiek leider Karin Noeken van theaterproject De Wijk De Wereld broedt op manieren om toch creatief bezig te blijven, en heeft de voorstellingen naar de nazomer verplaatst.

Het is sinds 2018 goed gebruik dat de Groningse Stadsschouwburg in het voorjaar even wordt overgenomen door een bonte groep bewoners van één van de stadswijken. Na Selwerd-Paddepoel en De Hoogte-Korrewegwijk zou het dit jaar de beurt zijn aan Beijum. „We waren nét begonnen”, vertelt regisseur Karin Noeken. „We stonden op het punt om de wijkbewoners te koppelen aan de makers.”

In groepjes zouden de Beijumers samen met de kunstenaars een collagevoorstelling maken waarin hun wijk en hun verhalen centraal staan. Maar daarvoor moet je wel samen kunnen repeteren, wat door de maatregelen tegen het coronavirus al twee weken onmogelijk is.

Voorstellingen op 28, 29 en 30 augustus

Toen premier Mark Rutte vorige week maandag aankondigde dat bijeenkomsten pas vanaf juni weer worden toegestaan, was het helemaal duidelijk: er komt voorlopig niets van theatermaken en optreden in juni zit er ook niet in.

In overleg met de Stadsschouwburg zijn de voorstellingen verplaatst naar eind augustus. De 28e wordt een try-out gespeeld, op 29 en 30 augustus speelt De Wijk De Wereld zowel ‘s middags als ‘s avonds. „Het zullen misschien iets andere voorstellingen worden dan de eerdere edities”, verwacht Noeken, „maar het idee blijft gewoon hetzelfde.”

Poëziewedstrijd en videoclip bij het wijklied

Ondertussen verzint De Wijk De Wereld allerlei manieren om toch verbonden te blijven met de deelnemende bewoners. Zo loopt er tot en met 17 mei een poëziewedstrijd met als thema Beijum Blijft Binnen ; de winnaar wordt uitgeroepen tot de allereerste wijkdichter van Beijum.

„We willen ook graag iets doen met het wijklied”, vertelt Noeken. Stadsdichter Renée Luth heeft er de tekst voor geschreven, zangeres Izaline Calister en pianist Remko Wind voeren het uit, maar het lied mist nog een videoclip. „Die kunnen we misschien samen met de bewoners maken, dat iedereen thuis een stukje opneemt en we dat samenvoegen tot een video.”

‘Tegen de tijd dat we weer mogen, wil iedereen vast graag aan de slag’

Wanneer de coronamaatregelen worden opgeheven, kunnen de theatermakers en de wijkbewoners weer fysiek samenkomen en de daadwerkelijke voorstelling in elkaar zetten. Dat moet dan in iets kortere tijd dan gebruikelijk. „We gaan kijken of we in de weekenden kunnen werken in plaats van op avonden. En we zullen misschien iets minder flexibel kunnen zijn, al houden we zoveel mogelijk rekening met alle agenda’s.”

Noeken verwacht niet dat de zomervakantie een complicerende factor wordt voor het repetitierooster. „Tegen de tijd dat we weer mogen, denk ik dat mensen heel graag aan de slag willen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu