Theo Buissink bewaarde 25 jaar een tekening van Herman Brood voor Erwin Koeman en woensdag overhandigde hij het werk aan zijn idool

Bijna 25 jaar hing een door Herman Brood gemaakte tekening over de terugkeer van Erwin Koeman bij FC Groningen in 1994 bij Theo Buissink aan de wand. Tot woensdagmiddag. Toen overhandigde Buissink het werk in het Martini Hotel in Groningen aan zijn idool Erwin Koeman.

,,Het was altijd al de bedoeling dat Erwin de tekening zou krijgen”, vertelt Buissink. ,,Vroeger durfde ik hem niet te benaderen. Vervolgens bedacht ik om hem de tekening te geven als Erwin eenmaal trainer van FC Groningen is.” Zover is het nog niet gekomen.

,,Toen hoorde ik dat hij eerder dit jaar een hartoperatie heeft ondergaan. Ik ben blij dat ik hem de tekening heb gegeven en ik weet dat-ie kerngezond is.”

Erwin Koeman keerde wel terug, broer Ronald niet

De broers Koeman begonnen hun profvoetballoopbaan bij FC Groningen. Anders dan broer Ronald keerde Erwin tussen 1982 en 1984 en van 1994 tot 1998 terug op het oude nest. ,,Ik was ook fan van Ronald, maar Erwin kwam terug, dat vond ik zo te gek. Herman Brood kende ik via mijn neef en heb hem gevraagd een tekening te maken waarin tot uiting komt dat Erwin terug is bij FC Groningen en Ronald niet.”

Brood deed dat door een tekening van een koe in een FC-shirt te maken met de vraag ‘Wie hoort er in dit rijtje thuis? Coen, Abe, Erwin, Vaas, Ronald, Sjoukje’.

‘Ik ga vanavond gelijk Ronald appen’

Koeman en zijn vrouw Emmy namen de tekening met bijzonder veel genoegen in ontvangst. ,,Heel speciaal”, oordeelden ze over de gift en het verhaal erachter. ,,Ik ga vanavond gelijk Ronald appen.”

,,Het is geweldig om een tekening van Herman Brood te krijgen. En dan het verhaal erachter”, zegt Koeman. ,,Ik ken Theo als iemand die al 50 jaar fan is van FC Groningen. Ik had ‘m nog nooit ontmoet. Heel speciaal dat hij Herman Brood opdracht heeft gegeven om een tekening te maken omdat ik in 1994 bij FC Groningen terugkwam en mijn broer niet. Dat Theo me het werk nu heeft gegeven, is geweldig.’’

Trainer van FC Groningen?

Of Koeman ooit nog trainer wordt van FC Groningen is overigens nog even de vraag. Momenteel adviseert Koeman na zijn ontslag als bondscoach van Oman trainers bij zijn club vv Acht. ,,Als ik ergens trainer word, moet ik een band met de club hebben.’’ Zijn gezondheid staat een terugkeer als voetbaltrainer in het betaalde voetbal niet in de weg. ,,Ik voel me niet beter of minder dan voor de operatie. Ik voel me gewoon goed.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu