Thuis checken hoe druk het op kantoor is en of je nog veilig kunt aanschuiven. Dit Groningse bedrijf maakt het mogelijk

Foto: ANP

Met een heuse druktemonitor denkt het Groningse wifibedrijf Greatwaves te voorkomen dat mensen straks werken in overvolle kantoortuinen.

Hoe kunnen mensen on de 1,5 meter samenleving veilig aan het werk op kantoor. Het is een vraag waarover bij veel bedrijven wordt nagedacht. Ruimtes afzetten met linten? Zorgen dat bureau onbenut blijven zodat er vanzelf afstand ontstaat?

Dashboard

Met een dashboard waarop werknemers thuis kunnen zien hoe druk het is op kantoor, denkt Greatwaves te kunnen voorkomen dat kantoren vollopen.

De Groningse regelt wifiverbindingen voor zo’n zestig bedrijven in Nederland. De bedrijven geven hun internet volledig uit handen.

Hoeveel apparaten op kantoor zijn in gebruik

Greatwaves bedacht een systeem om met hulp van wifi te zien hoe druk het is op kantoor. Met wifizenders wordt gemeten hoeveel apparaten in het kantoor verbonden zijn met internet.

Wie thuis inlogt op het dashboard kan vervolgens precies zien hoeveel mensen er op dat moment bezig zijn op kantoor, zegt Wouter Zijlstra van Greatwaves. ,,Het is zelfs mogelijk per verdieping te kijken hoe druk het is. Is het op de tweede verdieping bijvoorbeeld erg druk, kun je kijken of er meer ruimte is op de derde verdieping.’’

Het is daarbij uiteraard aan de bedrijven zelf om aan de hand van vierkante meters kantoorruimte te bepalen wanneer het te druk is op kantoor.

Schermen in de lobby

Greatwaves heeft de druktemonitor getest met bedrijven als het Asser Catawiki en startup-hub De Groene Afslag in Amsterdam. Onderzocht wordt nog of het mogelijk is de druktemonitor verder uit te breiden met informatieschermen in de lobby.

Nieuws

menu