Zat van burgers, pizza en patat? Hier haal je de meest bijzondere feestmaaltjes voor thuis (nu je niet meer naar het restaurant kan)

Bij restaurant Bisque in Groningen worden afhaalmenu’s en bowls klaargemaakt om afgehaald te worden op een drukke zaterdagmiddag. Foto: Jan Willem van Vliet

Nu de horeca voor de tweede keer dicht is, zijn restaurants weer massaal aan het afhaal- en bezorgkoken geslagen. Maar waar haal je nou de meest bijzondere, uitgebreide maaltijd voor een avondje thuis uit eten? Wij maakten een kleine selectie uit het ruime aanbod van restaurants waar je in normale tijden nooit kunt afhalen.

Voilà, Groningen

Voilà begon de vorige lockdown light met een aspergemenu. Daarvoor zitten we inmiddels bepaald niet meer in het juiste seizoen, dus doet het restaurant nu aan een wisselend maandmenu van drie gangen, voor 35 euro. Daarbij zitten verschillende extra opties, zoals een wijnarrangement voor twee personen (35 euro), een kaasplank voor twee (19 euro) of een losse fles wijn, champagne, cider of port. Ook is er de keuze om een vegetarisch driegangenmenu te nemen. Dit alles is op donderdag tot en met zondag te bestellen voor afhaal of bezorging. Het wordt zo goed als klaar met een bereidingsadvies geleverd.

Voilà kreeg van zowel de Groningse website De Smaak van Stad als voormalig Volkskrant -recensent Mac van Dinther goede recensies. Van De Smaak van Stad kreeg de bediening een 10, maar die zal je thuis helaas moeten missen.

De Loohoeve, Schoonloo

Op de site van sterrenrestaurant De Loohoeve kun je, al voordat je gaat bestellen, vast kijken wat je moet doen voordat je aan hun thuismenu kunt beginnen. Hier krijg je verschillende bakjes met gekleurde stickers en een uitgebreid stappenplan met tips hoe je dit klaarmaakt. Schrikt misschien af, maar ingewikkeld is het niet. Een driegangmenu (dit kan ook vegetarisch) kost 39,50 en is aan te vullen met bijvoorbeeld een tussengerecht (10 euro), kaas (12 euro), een bonbon (2,50) of een fles wijn. Dit is te bestellen en af te halen op vrijdag, zaterdag en zondag.

Tijdens de eerste golf schreef Jacques Hermus al een positieve recensie over het thuismenu van De Loohoeve. Hij beschreef dat hij zijn bord toen leegslurpte, zo goed was het. En dat kon natuurlijk gewoon, want hij at thuis.

Eetwaar, Groningen

Restaurant Eetwaar heeft een online shop opgetuigd om zo nog steeds de drie van Pim (normaal vijf) en de bijpassende wijnen van Marieke aan de man en vrouw te brengen. Voor 35 euro krijg je een driegangenmenu (keuze uit vis, vlees of vega) inclusief amuse, brioche, boter en friandise (kleine, zoete hapjes voor bij de koffie of thee). Ook dit kun je ophalen of laten bezorgen. Bestellen kan op vrijdag, zaterdag en zondag tot 14.35 uur. Een wijnarrangement krijg je voor 21 euro per persoon, maar ze verkopen ook losse flessen. Ook vind je op de site klassiekers uit de keuken van Eetwaar, zoals een garnalen bisque (7 euro) of gekonfijte eendenbout (7 euro).

Culinair recensent Jacques Hermus schreef voor Dagblad van het Noorden een positieve recensie over Eetwaar: ‘Kost wat, maar dan heb je ook wat’, was zijn conclusie van de avond.

Gastrobar Bij Jaap, Assen

Bij Bij Jaap kun je ervoor kiezen om je te laten verrassen door een drie- of viergangenmenu (39 of 45 euro) of er zelf een samen te stellen van het afhaalmenu. De voor- en nagerechten zijn − handig − allemaal koud en de tussen- en hoofdgerechten moeten thuis opgewarmd worden met behulp van een beschrijving. De voorgerechten van steak- of tomatentartaar tot eendenlever kosten tussen de 12 en 18 euro en de hoofdgerechten − vis van de dag, sukade, ravioli, confit de canard − zijn allemaal 20 euro. Bestellen kan (telefonisch en per mail) elke dag tot de dag van afhalen om 13.00 uur, afhalen kan van donderdag tot en met zondag.

Bij Jaap heeft een Bib Gourmand van Michelin, wat betekent dat ze een goed driegangenkeuzemenu voor een relatief lage prijs (maximaal 39 euro) hebben.

Vive la Vie, Groningen

Op de site van Vive la Vie kun je een dinerbon kopen voor een bedrag naar keuze om later te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen om, thuis, meteen te genieten van het eten dat ze hier maken. Voor 32 euro stel je zelf een driegangenmenu samen uit verschillende opties en daarnaast kun je onder andere soep (8 euro), een kaasplankje (10,50) of friandises (6,50) toevoegen. Maar wat je ook kunt doen, is bestellen wat ze zelf ook eten bij Vive la Vie: een daghap voor 12,50. Op de dag van schrijven is dit een lasagne met spinazie en ricotta, vegetarisch of met zalm. Ook hier wordt een selectie wijnen aangeboden voor bij de maaltijd. Bestellen kan van dinsdag tot en met zaterdag voor 12.00 uur via de webshop van het restaurant, de daghap kun je telefonisch bestellen tussen 12.00 en 18.30 uur.

Ook over Vive la Vie was De Smaak van Stad heel enthousiast: een restaurant voor bijzondere gelegenheden, zowel qua budget als ervaring. Maar misschien dat de prijs van het afhaalmenu het wat toegankelijker maakt.

The Black Tie, Assen

Thuis de gerechten van The Black Tie eten is alleen een optie voor mensen die in Assen wonen. Daar bezorgen ze gratis; de optie om af te halen wordt niet genoemd op hun site. Op dinsdag, woensdag en donderdag bereiden ze een wisselende daghap voor 16,50 euro en op vrijdag, zaterdag en zondag kun je er een drie- of viergangenmenu voor 28,50 of 32,50 bestellen. Ook dat menu warm je thuis zelf nog even op. Voor 12,50 krijg je er ook nog een kaasselectie van De Kaaswaag in Assen bij. Bestellen kan tot 16.00 uur, telefonisch, via WhatsApp of per mail.

Nadat Jacques Hermus er had gegeten vond zijn Co van die dag dat hij er maar vaker moest komen, net als de rest van Assen. En Hermus verzuchtte of ‘het niet wat minder kon met al die lekkernijen’. Dus een goede optie voor een feestmaal aan huis als je in Assen woont.

De Haan, Groningen

Zoals De Haan zelf schrijft op zijn website : ‘Normaal pakken jullie alleen de drankjes bij De Haan, maar nu gaan we een stap verder en laten we jullie ook nog thuis koken’. Het verrassingsmenu van drie gangen (32 euro) moet thuis nog een beetje worden afgemaakt. Ook kun je er een kaasplank van De Kaaskop (8 euro) en een fles rode of witte wijn van De Roemer (12 euro) bij bestellen. Bestellen kan online tot elke zaterdag 11.00 uur en afhalen kan tussen 15.00 en 18.00 uur.

Jacques Hermus schreef dat hij bij De Haan een ‘parade aan smaakjes, kleurtjes en textuurtjes’ kreeg voorgeschoteld. ‘De Haan heeft de klassieke keuken tot diep in z’n vingers en weet daar een fijne moderne draai aan te geven’. Hoge verwachtingen voor het thuisetentje zijn dus op hun plaats.

De Basiliek, Appingedam

Dineren in de mooie Nicolaaskerk in Appingedam zit er nu even niet in, maar het eten dat daar normaal gesproken bereid wordt kan gelukkig wel nog steeds genuttigd worden. Bij De Basiliek kun je van donderdag tot en met zondag een driegangenkeuzemenu (30 euro) afhalen of laten bezorgen (dat kan zowel warm als koud om thuis op te warmen) en van dinsdag tot en met donderdag bieden ze een daghap aan voor 15 euro. Bestellen kan online. Ook hebben ze in samenwerking met Het Bakkershuisje in Appingedam een high tea samengesteld die in een straal van 25 kilometer gratis wordt bezorgd. Bestellen moet 24 uur van tevoren, telefonisch of per mail.

In zijn ook weer positieve recensie riep Jacques Hermus Groningers op om ook bij De Basiliek te gaan eten. Hopelijk is afhalen of bestellen ook goed genoeg.

Bisque, Groningen

Het Bisque@home- menu is best uitgebreid. Zo kun je kiezen voor een drie- of viergangenmenu met amuse en friandise (voor respectievelijk 40 of 50 euro) met keuzes voor elke gang. Ook is er een korte à la carte (met daarop de klassieke bisque − schaaldierensoep − voor 15 euro) en een menu met poké bowls (waaronder een vegetarische voor 17 euro en een met kreeft voor 31 euro). Tot slot is er nog een Bisque Lounge; een tas met huisgemaakte hapjes zoals filet americain, tomatenchutney, crostini’s en een fles wijn voor 37,50 voor twee personen. Bestellen kan online of telefonisch van donderdag tot en met zondag. Afhalen kan op die dagen tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Bisque, van voormalig sterrenchef van Koriander in Drachten, Jan Gaastra, is nog niet zo lang geopend. Eerder deze maand at Jacques Hermus er en schreef hij in zijn recensie : ‘Potdorie, wat kan die man koken’. Dat zegt genoeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eten & drinken
restaurants
menu