Thuiswerken blijft advies, zeker tot en met september

'Nog veel zzp'ers vrezen coronasteun mis te lopen' ANP

Het kabinet versoepelt een flink aantal corona-maatregelen, maar houdt wel het 'advies' overeind om zoveel mogelijk thuis te blijven werken.

Dat blijft waarschijnlijk van kracht tot ‘in ieder geval’ de maand september, stellen ingewijden. 

Het credo ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ verandert 11 mei tegelijk wél naar: ‘blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt’. Het advies blijft om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Persconferentie om 19 uur

Het kabinet versoepelt daarnaast eerder dan gepland de maatregelen tegen het coronavirus, zo zal premier Mark Rutte tijdens een persconferentie om 19.00 uur bekendmaken. 

Aanvankelijk wilde Rutte meer verruiming bekendmaken rond 12 mei, maar de bezetting in de ziekenhuizen daalt sneller dan verwacht.

Bovendien wil het kabinet perspectief geven aan burgers en bedrijven die gebukt gaan onder de maatregelen. Daarom werd de afgelopen dagen gewerkt aan een draaiboekje om Nederland stilaan weer te ‘heropenen’.

Het plan is nu om vanaf 11 mei nagenoeg alle contactberoepen weer aan de slag te laten gaan. Voor kappers, voetverzorgers, masseurs geldt wel dat ze op afspraak moeten werken. Tussen de klanten moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook groepen van 10 personen worden toegestaan, maar wel met 1,5 meter afstand tot elkaar.

Terrassen en strandtenten

Vanaf 1 juni mogen terrassen weer open, net als strandtenten. Restaurants mogen weer gasten ontvangen, maar alleen op reservering. Het maximum aantal gasten is dan 30. Ook bioscopen en theaters gaan weer open, zij moeten ook het maximum aantal van 30 bezoekers in acht nemen.

Voor gezinnen geldt wel dat ze geen 1,5 meter afstand hoeven te houden onderling als ze naar de bios of uit eten gaan. Er wordt gekeken of dit voor poppodia ook kan gaan gelden. De middelbare scholen beginnen een dag later, op 2 juni, ook weer.

Het openbaar vervoer moet dan ook weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden.

Vakantieparken en campings

Vanaf 1 juli gaan ook vakantieparken en campings weer open. Ook zij krijgen een maximum aantal gasten opgelegd. In september volgen dan sauna’s, seksclubs en de laatste sportclubs. Dan kan er ook in de zaal gesport gaan worden.

Alle plannen zijn wel onder het voorbehoud dat er geen opleving van het virus komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu