Tien jaar cel voor Henk Kuipers van No Surrender

Kuipers in 2019 voor de rechtbank in Groningen. Archief DVHN

Henk Kuipers, leider van de verboden organisatie No Surrender moet 10 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank vrijdagmiddag uitgesproken. Tegen hem was twaalf jaar geëist.

De rechtbank gelast dat Henk Kuipers terug moet naar de gevangenis. Hij mag het proces in eventueel hoger beroep   niet in vrijheid afwachten.

De andere verdachten in de zaak hoorden ook celstraffen.  Fred W. moet twee jaar zitten, de eis was 42 maanden. Rico R. is conform de eis tot 4 jaar veroordeeld. Klaas Otto moet 30 maanden zitten wegens opzetten en deelname aan criminele organisatie. De eis was drie jaar.

Theo ten V. uit Klazienaveen hoorde een straf van 4 jaar. De eis was 6 jaar. Hij zat in het driekoppige bestuur van No Surrender. Er is sprake van feitelijk leiderschap. Hij is onder meer schuldig aan een zware mishandeling (bad standing) van een lid.

Het strafproces tegen captain Kuipers, zijn rechterhand Theo ten V. uit Klazienaveen oprichter Klaas Otto en Rico R. begon formeel in maart 2018. Drie maanden daarvoor was Kuipers in zijn woning in Emmen gearresteerd. De arrestatie was de uitkomst van een omvangrijk politieonderzoek dat in 2014 begon.

Langstlopende strafzaak in Groningen ooit

Het proces is de langstlopende strafzaak die de rechtbank in Groningen ooit heeft behandeld. Toch zal de uitkomst - het oordeel van de rechters - een tussenstap zijn: er komt vrijwel zeker een behandeling in hoger beroep.

Later meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu