Tien noordelijke muzikale tributes

Tien noordelijke muzikale tributes

Een subliem eerbetoon. Zo omschrijft Dagblad van het Noorden recensent Job van Schaik het optreden van Her Majesty. Deze band wekt de bijna legendarische hippie-elpee Deja Vu van Crosby, Stills, Nash & Young tot leven. Van Schaik suggereert in zijn vijfsterren bespreking van het concert dat veel meer professionele muzikanten meesterwerken uit het verleden op de podia uitvoeren. Welnu, noordelijke muzikanten doen dat al volop. Een overzicht:

Twin Reverb speelt Led Zeppelin

Deze Groningse band van de tweelingbroers Nick (gitaar) en Koos Cramer (zang) speelt uitsluitend repertoire van Led Zeppelin en dan vooral van de eerste vier elpees die de band van Robert Plant en Jimi Page uitbracht. Twin Reverb bestaat naast de broers uit Marcel Wolthof op drums en oudgediende Lou Leeuw op de bas. De band bestaat sinds 2010. De Groningers weten het geluid van hun helden akelig dicht te benaderen. Hoe goed valt te beluisteren op hun titelloze cd die ze een paar jaar terug uitbrachten.

Gerry Wolthof en de Neil Young Tribute Band spelen Neil Young

De Canadees/Amerikaanse singer/songwriter Neil Young heeft in Gerry Wolthof (vader van de hiervoor genoemde Marcel) een muzikant die het voorbeeld qua verschijning en geluid knap interpreteert. Al dertig jaar treedt hij op als de Veendammer Neil Young. Hij schopte het destijds aardig ver in Henny Huismans Soundmixshow. Vanuit Groningen opereert bovendien de Neil Young Tribute Band. Een groep die ook het recente werk van de oude reus speelt en er heel goed mee weg komt.

Rumbones spelen The Ramones

1, 2, 3, 4! Uit Stadskanaal en omgeving gaan de Rumbones (Hugo Koch, zang, Richard Veen gitaar, Niels Withaar, bas en Erik Kluin, drums) als een speer. Met het repertoire van The Ramones trekken ze in hun leren jasjes van zaal naar zaal in heel Nederland. Wie ooit The Ramones zag spelen, herkent bij de Rumbones de ongebreidelde energie en de wijdbeense poses van de vier antihelden uit New York. Gabba gabba hey!

Happy Tunes speelt hits uit 1967

De laatste hippies werden de bandleden van de Happy Tunes door een Duitse recensent genoemd. Al sinds het begin van de jaren '80 speelt Happy Tunes (voortgekomen uit Social Security) bekende en minder bekende hits uit het flower power jaar 1967. ,,Is dat de band of staat er een plaat op”, is een veelgehoorde kreet bij optredens. Saillant detail: enkele maanden terug traden Nick en Koos Cramer als vervangers van zanger Josh Haijer toe tot de Happy Tunes.

Starmen speelt David Bowie

De Groningse zanger Roel Schiethart kruipt in Starmen in de huid van zijn recent overleden held David Bowie. Hij weet zich daarbij gesteund door onder meer Klaas Post (gitaar)en Kid van Hees (drums) die ook al in Happy Tunes actief zijn. Ze treden op sinds 2012 en durven zich al de beste Bowie-coverband van het land te noemen. En zo lang niemand hen tegenspreekt….

Gimme Shelter speelt Rolling Stones

Satisfaction halen de bandleden va de Emmer band Gimme Shelter al vele decennia uit het naspelen van de nummers van de Glimmer Twins Mick Jagger en Keith Richard en de Rolling Stones. Robert van der Lippe en Marco Geerdink (de ‘glimmer twins' van Emmen) brengen de nummers van The Stones met veel passie en gedrevenheid. Geerdink maakte trouwens nog enige tijd deel uit van Skik.

 

Shpritsz speelt Herman Brood

Veendammer band rond zanger Everhard Sprik. Hoewel Sprik qua alcohol- en drugsconsumptie de absolute tegenpool van alles innemer Herman Brood is, weet hij met zijn competente band de sfeer, energie en het geluid van de platen Street en Shpritsz nagenoeg perfect tot leven te wekken. Sprik stond recent in Martiniplaza op het podium met de originele Wild Romance leden Peter Walrecht (drums) en Gerrit Veen (bas).

Driftwood speelt the Band

De in Nieuw-Amsterdam geboren muzikant Herman Grimme maakte in een grijs verleden furore met De Jazzpolitie. Met Henk en Hette Gubbels en Jeroen de Jong van Cochon Bleu en (andermaal) drummer Marcel Wolthof heeft Grimme zich gestort op Driftwood. Als liefhebbers van de eerste begeleidingsband van Bob Dylan hebben ze de beste nummers The Band ingestudeerd en toeren daarmee door het land.

Pink Floyd Project speelt Pink Floyd

Vanuit Leeuwarden opereert dit veelkoppige gezelschap met zanger Bert Heerink (VandenBerg) en saxofonist Hans Wijnbergen. Sinds 2006 trekt deze groep volle zalen met integrale vertolkingen van bekende elpee als Dark Side Of The Moon, The Wall en Wish You Were Here. Ook ouder werk gaat dit project niet uit de weg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu