Tientallen bomen gaan tegen de vlakte

Zieke en oude bomen in Veendam worden gerooid. Foto archief/ Harry tielman

De gemeente Veendam wil 71 wat oudere bomen kappen, waaronder 56 knotwilgen. Het gaat om bomen die ziek zijn of in te slechte conditie verkeren.

De gemeente Veendam wil 71 wat oudere bomen kappen, waaronder 56 knotwilgen. Het gaat om bomen die ziek zijn of in te slechte conditie verkeren.

Twee kastanjes met bloedingziekte, een kaprijpe populier, een vleugelnoot met kans op splijten, een eik met bliksemschade. Een groot aantal zieke 'groene patiënten' is niet meer te redden en moet plat. ,,Het is niet anders'', zegt wethouder André Hammenga (CDA). ,,Als bomen een gevaar opleveren voor hun omgeving en niet te redden zijn dan kunnen we niet anders dan ze weghalen.'' Hij refereert aan de bomenkap vorig jaar op het Veenlustplein. Ook toen moesten zieke bomen wijken. Een paar bomen konden flink gesnoeid blijven staan, maar zijn nog steeds onder controle.

Er worden vermoedelijk wel bomen bijgeplant. ,,We kijken wat we op Boomplantdag kunnen doen.'' Op de kaplijst dus ook tientallen knotwilgen. ,,Dat klinkt veel. Een aantal staat te dicht op elkaar en moet weg. Maar in totaal hebben we er zo'n 900. Het onderhouden van knotwilgen is arbeidsintensief en duur. Om de twee jaar moeten ze gesnoeid worden. Wij moeten bezuinigen. We zijn nu met bewoners in gesprek die knotwilgen willen adopteren.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu