Tijdelijk goedkope OV-chipkaart in Groningen en Drenthe: het 'OV-toppertje'

De presentatie van het OV Toppertje, maandagochtend. Foto: DvhN

Inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe kunnen de komende weken voor een prikkie een OV-chipkaart kopen: voor 2,50 in plaats van 7,50 euro.

Met de actie, onder de naam ' OV-toppertje ', stimuleren de noordelijke provincies het gebruik van de OV-chipkaart. Voor 10 euro kun je er bovendien het kortingabonnement Dalvoordeel Noord-Nederland op zetten. Dat geeft een jaar lang 40 procent korting op bijna alle bussen en treinen van Arriva en Qbuzz in het Noorden (buiten de ochtendspits).

De actie is uniek in Groningen en Drenthe. Het OV-bureau gaf in tegenstelling tot veel andere regio’s geen korting bij de introductie van de kaart in 2010. Reizigers moeten normaal gesproken 7,50 euro voor de kaart betalen die maar 5 jaar bruikbaar is. Er moet geld op staan om te kunnen reizen. Dat ‘voorschieten’ schiet veel mensen - vooral die weinig reizen- in het verkeerde keelgat.

Noorden hield tot dusver niet zo van korting

De actie komt in het Noorden als geroepen omdat de verkoop van losse kaartjes in Groningen en Drenthe een ingewikkelde kwestie is geworden: in een deel van de bussen is alleen pinnen mogelijk en in andere bussen alleen betaling in contanten. Dat ‘gedoe’ is met de OV-chipkaart in één klap van de baan. De grote meerderheid van de reizigers gebruikt al een OV-chipkaart.

Het OV-toppertje voor Groningen en Drenthe werd vanmorgen in Groningen gepresenteerd door het voltallige dagelijks bestuur van het OV-bureau. Dat wordt geleid door de provincie Drenthe en stad en provincie Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu