Tijdlijn: Hoe Haren zich tot de laatste snik verzet tegen de herindeling

Spookbeeld voor veel mensen in Haren, hun woonplaats als onderdeel van de gemeente Groningen. Fotomontage: DvhN/Rob Hesseling

Haren verzet zich tegen de gemeentelijke herindeling zoals het Gallische dorpje van Asterix en Obelix zich verzet tegen de overheersing door de Romeinen. Zonder toverdrank, dat wel. Bekijk in deze tijdlijn hoe het dorp wel aan de slag ging.

Het herindelingsspook hangt al lang boven Haren. Als er de afgelopen tien jaar ook maar ergens de term gemeentelijke herindeling viel, stonden de zaken in Haren op scherp.

Te klein, geen geld

De gemeente met minder dan 20.000 inwoners wordt te klein geacht, de bestuurskracht zou onvoldoende zijn berekend op de toekomstige taken en de financiele positie van Haren zou onhoudbaar zijn.
 

Gemeente en bevolking bestrijdt samenvoeging

Het gemeentebestuur bestrijdt de argumenten voor herindeling te vuur en te zwaard, gesteund door een actief burgercomité dat geen middel in de strijd tegen herindeling onbenut laat.

De definiteve besluitvorming over de vorming van een nieuwe gemeente uit Groningen, Ten Boer en Haren komt echter steeds ene beetje dichterbij. Weten de Hareners de herindeling buiten de gemeentepoort te houden, net zoals de Galliërs in de stripbokeen de Romeinen op afstand weten te houden.

Nieuws

menu