Tippelzone in Groningen nadert einde

De Bornholmstraat. BRON: GOOGLE

De dagen van de Groningse tippelzone zijn geteld. Het stadsbestuur neemt dit najaar een besluit over ‘de baan’. Sluiting is het streven.

Volgens de gemeente is de tippelzone, die in 1998 ooit begon als een maatregel tegen overlast, uitgegroeid tot een soort zorginstelling voor straatprostituees. Hoe goed die zorg ook kan zijn, het college van B en W vindt de tippelzone toch ‘zeer onwenselijk’ voor de prostituees. ,,Zeker voor deze zeer kwetsbare en vaak beschadigde groep vrouwen.’’

Langzaam verdwijnen

Groningen is een van de laatste steden in Nederland die nog een tippelzone heeft. Arnhem en Nijmegen hanteren een uitsterfbeleid voor hun zones – nieuwe prostituees krijgen geen vergunning. Op de plek van de huidige tippelzone in Utrecht is woningbouw gepland en het is onduidelijk of er een nieuwe locatie komt voor de zone. Eerder sloten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hun zones al.

Groningen zal straks niet de enige stad in Nederland zijn die nog een tippelzone heeft, zegt gemeentewoordvoerder Niko Beets. Dit najaar komt burgemeester Peter den Oudsten met een voorstel over de toekomst van de baan. Den Oudsten, die de tippelzone heeft bezocht om met eigen ogen te zien wat daar gebeurt, noemt de situatie schrijnend en mensonterend.

Gevaarlijk

Op de tippelzone aan de Bornholmstraat werken gemiddeld twaalf vrouwen per avond. Vijftig vrouwen werken er geregeld. Van hen is zeker de helft drugsverslaafd. Betrokkenen vrezen dat deze vrouwen bij sluiting van de baan illegaal gaan werken, uit het zicht verdwijnen en in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Het stadsbestuur deelt die vrees en beschouwt de tippelzone daarom op dit moment nog als een noodzakelijk kwaad. Maar dat moet veranderen. Meer straatprostituees moeten uit het vak stappen, zodat de baan kan sluiten zonder dat vrouwen in de illegaliteit verdwijnen. Bij die uitstapprogramma’s zal ook ‘dwang en drang’ nodig zijn, verwacht de gemeente. Met betrokken hulpverleningsinstanties als het Leger des Heils, Terwille, Verslavingszorg Noord-Nederland, GGD en WerkPro wordt gesproken over wat de beste aanpak is.

Overlast verminderen

De tippelzone aan de Bornholmstraat op het industrieterrein Zuid-Oost is geopend in 1998. Met de zone wilde de gemeente de overlast van tippelende vrouwen in de binnenstad verminderen en de veiligheid en hulpverlening voor die vrouwen verbeteren. Bij de zone is altijd een ‘huiskamer’ geweest waar vrouwen terecht kunnen voor hulp. De tippelzone kost de gemeente jaarlijks ongeveer drie ton.

Lees ook

Nieuws

menu