Tjamsweersterbrug in Appingedam krijgt opknapbeurt en wordt voorzien van trillingsarm asfalt

De Tjamsweersterbrug in Appingedam is toe aan vervanging. Foto: Google Street View

Al tien jaar lang mogen grote en zware voertuigen niet over de Tjamsweersterbrug rijden, omdat de oversteek in slechte staat verkeert. Daar komt eindelijk verandering in: de brug wordt vervangen.

De vervanging van de brug kost 2,4 miljoen euro en wordt betaald vanuit het Nationaal Programma Groningen. De raad stemde donderdagavond unaniem voor het voorstel.

De Tjamsweersterbrug ligt over het Damsterdiep tussen de Westersingel en de Dijkhuizenweg in Appingedam. In 2008 bleek dat de brug door scheuren en betonrot verzwakt is. Zwaar verkeer, zoals landbouwvoertuigen, moet daarom al tien jaar omrijden.

Trillingsvrij asfalt moet schade aan brugwachterswoning voorkomen

Ondanks het feit dat de raadsleden blij zijn dat er eindelijk wat aan de brug gebeurt, waren er wel zorgen om de brugwachterswoning die ernaast staat. De familie Wils, eigenaar van het huis, laat in een brief aan de raad weten dat het huis in het verleden veel schade heeft ondervonden van het voorbijdenderende verkeer.

„Voor de bouw begint doen we een nulmeting bij het huis. Na de werkzaamheden doen we dat opnieuw”, zegt wethouder Lea van der Tuin. Daarnaast wordt er bij de aanleg gewerkt met trillingsarm asfalt. Met dit soort technische snufjes moet voorkomen worden dat de woning door verkeer wordt beschadigd.

Veerpontje voor fietsers en voetgangers

Als de brug vervangen wordt, is de weg tijdelijk afgesloten voor verkeer. Om fietsers en voetgangers naar de overkant te helpen, is er in de plannen geld gereserveerd voor een veerpontje. Enkele raadsleden vinden dit onnodig. Fractievoorzitter Ina Schenkel (CU): „Fietsers en voetgangers kunnen ook gebruik maken van het hoogholtje dat even verderop ligt.”

De wethouder denkt echter dat niet iedereen gebruik kan maken van die oversteek. „Er zitten hekjes voor en het is vrij steil.” Ze wil daarom de plannen voor het pontje niet direct naar de prullenbak verwijzen, maar gaat wel kijken of een andere oplossing voor handen is.

Vervanging duurt tien maanden

De verwachting is dat het vervangen van de brug zo’n tien maanden in beslag neemt. De gemeente wil nog dit jaar beginnen met de werkzaamheden.

Omwonenden worden binnenkort uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Waarschijnlijk wordt door de versoepeling van de coronamaatregelen geen digitale, maar een fysieke bewonersavond georganiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu