Tjeerd van Bekkum, oud-burgemeester van Marum en Smallingerland drinkt geestverruimende ayahuasca-thee en besluit nooit meer als openbaar bestuurder te werken. 'Ik wil mens zijn'

Ex-burgemeester en oud LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum keert mogelijk naar Friesland terug als medewerker van een retraitecentrum. De carrièreswitch volgt na een geestverruimende ervaring met ayahuasca-thee.

Tjeerd van Bekkum.

Tjeerd van Bekkum. Foto: Ivan Pakan

Van Bekkum gebruikte de drank, die wordt gemaakt van Zuid-Amerikaanse tropische planten, tijdens een retraite die hij en zijn vrouw Petra volgden in de zomer van 2017. Hij was op dat moment al afgezwaaid als burgemeester van Smallingerland en benoemd tot directeur van Culturele Hoofdstad.

,,Die retraite is voor mij dé grote omslag geweest. Om te zorgen dat ik trouw zou blijven aan mezelf”, zegt Van Bekkum. Door tijdens zijn retraite ayahuasca te gebruiken kreeg Van Bekkum een diep inzicht van wat hij eigenlijk met zijn loopbaan wilde, vertelt hij.

,,Mensenwerk. In elk geval niet verder als bestuurder. Geen burgemeester of gedeputeerde.” De geestverruimende sessie met ayahuasca luchtte op: ,,Het gevoel dat ik kreeg, bevestigde dat ik met de overstap naar LF2018 een goede keuze had gemaakt.”

Overweldigend effect

De werkzame stof in ayahuasca is DMT, dat voor hallucinaties en andere psychische effecten zorgt. Volgens Jellinek kunnen de ervaringen ‘overweldigend’ zijn, maar is ayahuasca niet verslavend.

,,Daar is het ook veel te bitter voor”, zegt Van Bekkum. ,,Ik had wel begeleiding. Als je ayahuasca neemt, ontsnap je er niet aan.” De oud-burgemeester wijst er op dat het middel in 2017 nog was toegestaan. De natuurlijke drug is lang in Nederland gedoogd, tot in 2019 de Hoge Raad een invoerverbod bekrachtigde.

Van Bekkums bewustwordingsproces verliep geleidelijk. ,,Petra was natuurvoedingsconsulent, het begint met het samen kijken naar wat je zelf eet. De volgende stap was onze persoonlijke ontwikkeling. Cultuur bleek heel belangrijk voor mij.” Toch heeft hij naar eigen zeggen nog wel getwijfeld aan zijn besluit om de vertrouwde bestuurderswereld ,,los te laten” en te beginnen met LF2018. ,,Dat helpt het als je een een partner hebt die je aanmoedigt om eigen keuzes te blijven maken.”

‘Plek waar je off-grid kan’

Het echtpaar woont nu tijdelijk vlakbij Zutphen, waar Van Bekkum meehelpt met het opzetten van een voedselbos. In Friesland is hij zakelijk leider bij City Proms en voorzitter van Oranjewoud Festival. Samenwerken met burgemeesters en wethouders doet Van Bekkum ook nog, maar nu als coach. ,,Hen stel ik dezelfde vragen die ikzelf ook had. Werken in de culturele wereld en ondertussen ‘mens’ zijn: dit is wat ik wilde.”

Retraites begeleiden doen de Van Bekkums nu zelf ook, en dat brengt ze mogelijk weer naar Friesland. ,,We zijn vrijwilligers bij De Gewijde Reis, een organisatie die hier, of anders op een andere plek in het noorden, een retraitehuis wil opzetten. Als dat doorgaat, gaan we hier weer wonen. Op een plek waar mensen even een paar dagen off-grid kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu