Toch hoop voor festival Soundsofmusic en Santelli - en misschien ook Beeldlijn?

Concert tijdens de laatste editie van het Soundsofmusic-festival van vorig jaar. Foto: Archief Duncan Wijting

Muziekfestival Soundsofmusic en jeugdcircus Santelli in Groningen mogen toch blijven hopen op subsidie. Wethouder Paul de Rook gaat alsnog op zoek naar geld om het voortbestaan van beide organisaties te redden.

Dat zegde hij woensdagavond toe aan de gemeenteraad. Soundsofmusic en Santelli zien de financiële steun in de gemeentelijke Cultuurnota voor de komende vier jaar teruggeschroefd naar nul.

Raad breekt lans voor gekortwiekte instellingen

De overgrote meerderheid van de raadsfracties brak woensdag echter een lans voor subsidie voor deze beide instellingen en een reeks andere kunstorganisaties die eveneens dreigen te sneuvelen onder het bezuinigingsmes.

Daar wil De Rook in ieder geval voor het muziekfestival en Santelli werk van maken. Hij beloofde voor beide organisaties alsnog een nieuw voorstel te presenteren vóór 18 november als de raad definitief de knoop doorhakt over de verdeling van de gemeentelijke kunstsubsidies.

In beide gevallen richt de hoop zich ook op de provincie. Voor Soundsofmusic moet er op korte termijn 25.000 euro op tafel komen. Het landelijke Fonds Podiumkunsten wil het festival met eenzelfde bedrag steunen maar alleen op voorwaarde dat de regio eveneens 25 mille bij legt. Als dat niet voor 14 december lukt, vervalt de toezegging.

,,We zouden toch in deze regio in staat moeten zijn om dat te matchen’’, stelt de wethouder. Harde toezeggingen doet hij niet: ,,maar ik gá op zoek naar geld’’. De Rook ziet daarbij vooral kansen in de regeling die de gemeente Groningen samen met de provincie wil opzetten voor de stimulering van (klassieke) muziek.

‘Jeugdcircus verdient oplossing na jarenlange Houdini-acts’

Iets lastiger ligt dat volgens De Rook voor Santelli. Het Groningse jeugdcircus opereert op de grens van cultuur, welzijn, sport en jeugdwerk en daarmee ook op de grens van alle afzonderlijke subsidiefondsen voor die beleidsvelden.

Maar na de jarenlange subsidierelatie is de gemeente wel schatplichtig tegenover het circus, vindt de wethouder. ,,Dit vraagt om een structurele oplossing’’, zegt hij. Na alle ‘Houdini-acts’ waarmee Santelli volgens De Rook het voortbestaan nu al jaren moet zien te redden, ,,willen we hier niet over vier jaar weer op dezelfde manier zitten.’’

Beeldlijn moet hopen op rol in nieuw noordelijk filmfonds

Een sprankje hoop is er ook voor Beeldlijn, Groningens enige filmproducent. Ook die kreeg woensdagavond veel steun uit de raad. De stichting hoopte de jaarlijkse steun van 32.400 euro van gemeente en provincie op te trekken naar 42 mille, maar krijgt slechts 21 mille van de provincie.

Zelf ziet Beeldlijn daardoor het voortbestaan in gevaar komen, maar De Rook ziet de steun van de provincie als ,,een goede, adequate oplossing’’. ,,Hiermee lijkt de continuïteit geborgd voor de korte termijn.’’

Voor de verdere toekomst wil de wethouder met noordelijke partners (zoals de provincie en Forum Groningen) in gesprek over een nieuwe financieringsregeling ,,waarmee ook jong maaktalent in de noordelijke filmsector ondersteund kan worden’’. Of hij daarin ook nog een rol ziet voor Beeldlijn laat hij echter in het midden.

GRID moet probleem van duur museumpand vooral zelf oplossen

Voor het grafisch museum GRID gaat de knip echter niet zo maar verder open, maakt De Rook duidelijk. Het museum ziet zijn subsidie de komende jaren fors opgetrokken maar veel minder dan aangevraagd. Directeur Fronique Oosterhof sprak vorige week de vrees uit dat de deuren de komende jaren alsnog dichtmoeten.

Dat heeft het museum echter voor een groot deel te denken aan de eigen beslissing om zijn vroegere onderkomen aan de Rabenhauptstraat te verkopen en te verruilen voor een duur huurpand aan de Sint Jansstraat in het stadscentrum. Dat heeft de gemeente indertijd ontraden en GRID mag het probleem nu niet doorschuiven, vindt De Rook. ,,Ik vraag me af welke verantwoordelijkheid ze zelf nemen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu