Toch nog een kleine kans op een zomervakantie in het buitenland? Brussel dringt met 'toeristenpakket' aan op vrijer verkeer

Foto: DVHN

De zomervakantie, waar iedereen zo reikhalzend naar uitkijkt, is nog niet verloren. De Europese Commissie probeert met een pakket aanbevelingen reizen in Europa te bevorderen en de toeristenindustrie te redden.

Het ‘toeristenpakket’, dat de Europese Commissie woensdag presenteerde, moet het toerisme komende zomer vlottrekken. Zolang dat verantwoord is. Nu de coronastatistieken in rustiger vaarwater lijken te komen, klinkt de roep om versoepeling van reisbeperkingen luider. Voor de Commissie is het cruciaal dat burgers binnen de Schengenzone weer onbeperkt kunnen reizen.

Brussel stelt daarom voor de grenscontroles geleidelijk op te heffen. De commissie bepleit protocollen voor veilig vervoer per trein, in het vliegtuig en op de reisbestemming, zonder immuniteitspaspoort of verplichte quarantaine bij aankomst in een vakantieland.

Mondmaskers

Wel adviseert de commissie het verplicht dragen van mondmaskers in vliegtuigen en sociale afstand in treinen. Margrethe Vestager, vicepresident van de Europese Commissie: ,,We kunnen geleidelijk en zorgvuldig stappen zetten om het reizen weer op te starten, in lijn met wat wetenschappers zeggen.”

De Europese Commissie komt met een interactieve kaart waarop reizigers de epidemiologische ontwikkelingen in de gaten kunnen houden. Het afbouwen van beperkingen zou kunnen beginnen tussen landen en regio’s in een vergelijkbare epidemiologische fase, en moet gepaard gaan met beschermende maatregelen en voldoende zorg- en testcapaciteit.

Het is niet realistisch om de hele EU in één keer open te stellen voor reizigers. ‘Totdat een vaccin of behandeling beschikbaar is, moeten de behoeften en voordelen van reizen en toerisme worden afgewogen tegen het risico dat de verspreiding van het virus opnieuw wordt vergemakkelijkt’, stelt de Commissie.

Geen garanties

De vlag kan nog lang niet uit. De toeristenbranche ziet het pakket van Brussel als een goede eerste stap, maar de voorstellen zijn niet bindend. Bovendien zijn er geen garanties en zijn plannen voor de wat langere termijn onzeker; alles hangt af van hoe de verspreiding van het virus verloopt. Dat benadrukte ook premier Mark Rutte gisteren opnieuw in zijn persconferentie, waarin hij stelde dat het kabinet aan de hand van adviezen van deskundigen volgende week bepaalt of de horeca en bioscopen in Nederland op 1 juni werkelijk open kunnen.

Steeds meer landen stellen de grenzen weer open voor reizigers uit andere landen. Het Beneluxparlement toonde zich deze week al voorstander van het vrij reizen tussen België, Nederland en Luxemburg. Oostenrijk en Duitsland zijn van plan hun grens vanaf 15 juni volledig te heropenen.

Ingewikkelder wordt het in de zwaarst getroffen en meest populaire vakantielanden, zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Spanje overweegt de grens tot juli dicht te houden uit angst voor een tweede coronagolf. Nu moeten de schaarse buitenlandse reizigers eerst twee weken in quarantaine.

Spaanse media meldden begin deze week dat Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland een gezamenlijk veiligheidsprotocol voorbereiden, waarin burgers niet in quarantaine hoeven als ze naar een van deze landen vliegen. Frankrijk is huiverig voor buitenlandse toeristen. Wel zou het land een deal willen maken met Groot-Brittannië om alleen elkaars burgers binnen te laten.

Dergelijke onderlinge afspraken over ‘corridors’ ziet Brussel niet zitten. De commissie dringt aan op een betere coördinatie tussen de lidstaten. Vestager: ,,Daarbij staat de gezondheid voorop en mag er geen discriminatie tussen inwoners van verschillende landen zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu