Coronapatiënten uit Rotterdam overgebracht naar UMC Groningen en Martini Ziekenhuis

Kamers in het Wilhemina Zioekenhuis in Assen worden uitvoerig schoon gemaakt en gedesinfecteerd. Foto: Marcel Jurian de Jong

Er komen toch nu al coronapatiënten uit andere regio’s naar de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Donderdag zijn drie Covid-patiënten uit de regio Rotterdam naar Groningen gebracht.

Dat laat het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland in een persverklaring weten. Twee van de Rotterdamse Covid-patiënten gaan naar het UMCG, één naar het Martini Ziekenhuis.

Woensdag was het uitgangspunt nog dat de reguliere zorg bij deze tweede golf nu niet afgebouwd wordt. Maar donderdag bleek in de loop van de dag dat dat toch moet worden bijgesteld omdat het snel gaat met de toename van covid. ,,Het streven blijft de reguliere zorg door te laten gaan, maar de cijfers lopen nu snel op’’, zegt een woordvoerder van het AZNN.

‘De stijging kan snel gaan’

Donderdagochtend lagen er 22 van Covid verdachte patiënten verspreid over de ziekenhuizen in Friesland, Drenthe en Groningen. De ziekenhuizen hebben daarmee op dit moment nog capaciteit genoeg. Er zijn in de meeste ziekenhuizen wel verpleegafdelingen gereserveerd voor Covid-patiënten, en die afdelingen kunnen geïsoleerd worden zodat personeel er in beschermende pakken werkt, en op die afgescheiden afdelingen komen dan geen andere patiënten. Maar op de verschillende intensive care-afdelingen is dat lastiger. Die ic’s liggen normaal gesproken vol met niet-Covid-patiënten. Er zijn wel kamers die geïsoleerd kunnen worden.

,,Maar die capaciteit is beperkt en we zijn nog bezig met een verbouwing om het aantal ic-bedden uit te breiden’’, zegt woordvoerder Dana Kragten van het Martini Ziekenhuis Groningen. Of er voldoende ic-bedden beschikbaar blijven voor ‘normale’ patiënten is dus nog onzeker. ,,Het wordt heel spannend’’, zegt Kragten. ,,We kunnen niet goed inschatten wat er aan gaat komen.’’

'Niemand weet hoe snel het zich gaat ontwikkelen'

De Treant zorggroep met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal zegt het op dit moment ook nog goed aan te kunnen. ,,Maar niemand weet hoe snel het zich nu gaat ontwikkelen’’, zegt woordvoerder Lars Wormgoor.

Van te voren was min of meer de afspraak gemaakt dat de meeste Covid-patiënten van buiten de regio vooral naar het UMCG en Martini Ziekenhuis zouden gaan en de andere ziekenhuizen in Groningen en Drenthe vooral patiënten uit de eigen regio opvangen. Maar ook dat hangt af van hoe druk het wordt.

Nieuws

Meest gelezen

menu