Kinderen kunnen toch een avondvierdaagse lopen, met dank aan Groningse app

Kinderen kunnen op hun eigen wijze toch de avondvierdaagse lopen. Foto Jan Kanning

De traditionele avondvierdaagse is afgelast, maar kinderen kunnen zich met ingang van deze week toch inschrijven voor een alternatieve wandelvierdaagse.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van een mobiele app van het Groningse bedrijf eRoutes, die onder anderen door Dennis Borst – speler van volleybalclub Lycurgus – in de markt is gezet.

Alle edities van de traditionele avondvierdaagse, waaraan in heel Nederland jaarlijks vele tienduizenden kinderen meedoen, gaan dit jaar niet door vanwege het coronavirus. ,,Maar wij hebben het evenement samen met de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) nieuw leven ingeblazen’’, zegt de Groningse volleyballer Borst, die bij eRoutes werkzaam is. Volgens hem is het van groot belang dat kinderen toch kunnen bewegen.

Andere oplossing

De KWBN heeft nog gekeken of de afgelaste wandeltochten later dit jaar alsnog konden worden gelopen, maar dat bleek vanwege de voortdurende onzekerheid geen alternatief. Vandaar dat de bond naar een andere oplossing zocht en die vond bij het onder meer in loopapps gespecialiseerde eRoutes.

Onder de naam Avond4daagse Home Edition is een aangepaste app beschikbaar, waardoor kinderen alsnog op een veilige manier kunnen wandelen. Borst: ,,Ze kunnen routes van 2,5, of 10 kilometer kiezen en krijgen na afloop, net als anders het geval is, een medaille.’’

Veiligheid

Met de app in de hand kunnen de kinderen hun eigen avondvierdaagse lopen. Start en finish zijn op hetzelfde punt en het is de bedoeling dat er, in verband met de veiligheid, zoveel mogelijk in gezinsverband wordt gelopen met voldoende onderlinge afstand tot andere deelnemers. Om al te grote drukte te voorkomen, kan er tussen 1 juni en 31 augustus worden gewandeld.

De deelnemers kunnen zelf kiezen wanneer ze op pad gaan. ,,Je hoeft niet vier dagen achtereen te lopen, maar je kunt dat gelijkmatig verdelen’’, aldus Borst. ,,Zo wordt het niet te druk, maar omdat het om een prestatie gaat, moet de wandelvierdaagse wel binnen twee weken zijn afgerond. Je kunt echter zelf besluiten wanneer: in het weekeinde, doordeweeks en hoewel het de avondvierdaagse heet kun je ook gewoon overdag lopen. Dat maakt niet uit.’’

Inschrijving

De app registreert bovendien de routes, zodat alles er eerlijk aan toegaat. ,,Op deze manier kunnen in heel Nederland een half miljoen kinderen toch de avondvierdaagse wandelen. En als ouders meedoen, is het aantal wandelaars nog veel groter’’, stelt Borst.

Inschrijven gebeurt niet via school of de sportvereniging, maar via de site www.avond4daagse.nl . Daar kunnen ouders en verzorgers hun kinderen (en zichzelf) opgeven. De kosten zijn 5 euro per deelnemer. Behalve de app ontvangen de wandelaars na het voltooien van de vierdaagse ook een medaille. Die wordt thuisbezorgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu