Toekomst Drafbaan Groningen onzeker

De drafbaan in Groningen verkeert in onzekerheid over de toekomst. De gemeente wil gaan besparen op toekomstige investeringen en beraadt zich op de toekomst ervan.

In de begroting van de gemeente Groningen staat dat er niet extra geïnvesteerd wordt in de drafbaan. Vanaf 2021 verwacht de gemeente hierdoor jaarlijks 80.000 euro minder uit te hoeven geven.

Beraden op toekomst

De gemeente beraadt zich ook op de toekomst van de drafbaan. Het is nog onduidelijk wat dat precies gaat betekenen en wat voor ideeën daarover leven bij de gemeente.

Op vragen hierover wordt niet inhoudelijk in gegaan. „Dat zal ongetwijfeld later dit jaar volgen, maar zover zijn we nog niet”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

‘Inkt amper droog’

Nathan van Gelder is uitbater van de horeca op de Drafbaan. Anderhalf jaar geleden sloot hij een deal met de gemeente. Die hield in dat Van Gelder uitgekocht werd voor de horeca op het veld. De horeca in de zalen van het gebouw mag hij nog wel verzorgen. Daarvoor is een termijn van tien jaar vastgelegd.

„De inkt van die deal is nog amper droog en dan komen ze hier mee. Ik vind het bizar. Niet alleen God zijn wegen zijn ondoorgrondelijk”, vertelt Van Gelder. „Je mag er vanuit gaan dat de gemeente zich houdt aan die termijn van tien jaar. Als dat niet zo was, had ik die deal niet met ze gesloten. Maar we gaan het zien de komende tijd, ik zal ze aanhoren.”

Evenemententerrein

De gemeente heeft het gebied gekenmerkt als evenemententerrein. Zo wordt er elk jaar het bevrijdingsfestival georganiseerd en zijn er van tijd tot tijd paardenraces. Bij die races kan ook gewed worden op welk paard en ruiter winnen.

Er worden verschillende dance- en andere evenementen georganiseerd op het terrein, al is het op dat vlak de afgelopen tijd rustig. Komende zomer wordt het evenement Hullabaloo gehouden, een festival dat jaarlijks terug moet keren.

Toekomst volledig onduidelijk

Het is nog volledig onduidelijk hoe de toekomst van de drafbaan eruit gaat zien en wat voor rol die kan (blijven) spelen bij evenementen. Ook is nog niet duidelijk op wat voor termijn de plannen gaan veranderen, maar de kans is klein dat er voor 2021 grote veranderingen te merken zullen zijn op het terrein.

Later dit jaar volgt hopelijk meer duidelijkheid en kan de gemeenteraad haar zegje doen over het terrein. Het bestuur van de Drafbaan Groningen was dinsdag onbereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu