Toekomst Kruisweg Marum ongewis: eigenaren Rudolphus stoppen eind dit jaar

Foto: Archief DvhN

Na ruim zeventig jaar zet de familie Rudolphus eind dit jaar de exploitatie van restaurant, zalen- uitgaans- discotheek en bowlingcentrum Kruisweg in Marum stop.

Drie generaties Rudolphus waren betrokken bij de ontwikkeling van dit horecabedrijf op een markante plek bij de entree van Marum. ,,Met z’n allen hebben we dit bedrijf gemaakt tot wat het nu is’’, zegt mede-eigenaresse Roelie Veenema-Rudolphus, dochter van Jo en Roelie Rudolphus die het bedrijf in 1948 aankochten. ,,Meer dan een dorpscafé was het toen nog niet’’, blikt Roelie Veenema terug. Haar vader overleed in 2015 op 95-jarige leeftijd.

‘Een geweldige tijd’

,,Als familie kijken we terug op een geweldige tijd met met veel ups en downs”. Al langere tijd speelden de eigenaren met de gedachte om te stoppen. April vorig overleed mede-eigenaar Lukas Rudolphus op 73-jarige leeftijd. Lukas was de broer van Roelie en mede-eigenaresse Gienie Grijpma-Rudolphus. Ook hun respectievelijke echtgenoten zijn en waren eigenaren van de onderneming en als zodanig nauw betrokken bij de bedrijfsvoering.

Meerdere opties

Al langere tijd was de familie op zoek naar opvolgers. Tot nu toe leidde de speurtocht nog niet tot een concreet resultaat. Veenema-Rudolphus durft dan ook geen uitspraken te doen over de toekomst van de Kruisweg. ,,Meerdere opties staan open. We zijn op dit moment druk doende alle mogelijkheden te onderzoeken.’’ Veenema-Rudolphus ontkent dat het bedrijf of de panden al langere tijd te koop of te huur zouden staan. Uitzondering is het pand schuin tegenover de Kruisweg, waarin op de bovenverdieping drie hotelkamers, waaronder een bruidssuite, worden geëxploiteerd. Dit pand staat sinds kort wel te koop, meldt Gienie Grijpma Rudolphus.

Stroomversnelling

Net als voor alle horecabedrijven is 2020 voor de Kruisweg een bijzonder jaar. Veenema-Rudolphus legt uit fat de basis van het Marumer horecabedrijf zit in het houden van (grootschalige) feesten, partijen, bruiloften, events, discotheek met artiesten en zalenverhuur ,,We zijn erop gericht mensen te vermaken en bieden faciliteiten om dit mogelijk te maken.’’ Als gevolg van de coronapandemie is dit al maandenlang nauwelijks of slechts heel beperkt mogelijk. ,,We hoopten dat per 1 september weer normale bedrijfsvoering mogelijk zou worden. Maar helaas zit dat er nog steeds niet in.’’ Nu de familie besluit te stoppen, is de tien vaste medewerkers die op de loonlijst staan, ontslag aangezegd

De ontwikkelingen rond corona hebben de plannen van de familie om de bedrijfsvoering stop te zetten in een stroomversnelling gebracht. De familie kijkt naar eigen zeggen terug op ,,een geweldige tijd die ons hele dierbare en mooie herinneringen heeft gebracht en ons leven gevuld. De tijd is aangebroken om ruimte te maken voor nieuwe visies en ideeën”. Als dorpsherberg werd de Kruisweg gebouwd in 1912.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu