Toekomst van het Groningse Haydn Jeugd Strijkorkest in gevaar door negatief subsidieadvies

Het Haydn Jeugd Strijkorkest. Foto: Marl1 Fotografie

De toekomst van het Haydn Jeugd Strijkorkest ziet er donker uit: door een negatief subsidieadvies van de Kunstraad Groningen is het niet zeker of het jeugdorkest kan blijven bestaan. De organisatie is een petitie gestart.

Het Haydn Jeugd Strijkorkest is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland en samengesteld uit (alt)violen, cello’s en contrabassen. De stichting heeft als doel om getalenteerde jonge strijkers in de leeftijd van negen tot en met negentien op te sporen en te begeleiden. Daarnaast bereiden zij die dat willen voor op een leven in de muziek.

Het HJSO is het enige jeugdstrijkorkest in de keten van klassieke muziek in Groningen. Daarom is het orkest van onschatbare waarde voor de talentontwikkeling van individuele musici in de regio, vertelt de organisatie. „Ook voor jongeren die uiteindelijk een andere richting kiezen, biedt het orkest een onvergetelijke tijd, waarin veel wordt geleerd op het gebied van discipline, doorzettingsvermogen en omgang met anderen.”

Verbazing en teleurstelling

De Kunstraad Groningen schreef in 2016 nog dat „landelijk en internationaal het orkest een kleine, maar waardevolle ambassadeursfunctie vervult” en „Mede dankzij haar open houding levert het HJSO een waardevolle maatschappelijke, verbindende én economische bijdrage aan de regio”. Mede door deze berichtgeving was het HJSO zeer verbaasd en teleurgesteld over het negatieve advies.

Het ondertekenen van de petitie kan via deze link .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu