Toenemende zorgen over seksuele en criminele uitbuiting van middelbare scholieren in Groningen

Mensenhandel-experts in Groningen maken zich in toenemende mate zorgen over seksuele en criminele uitbuiting van middelbare scholieren. Het is een reëel risico, stelt het Rode Kruis.

Foto: DVHN.

Foto: DVHN.

Mensenhandel, zoals seksuele en criminele uitbuiting van jongeren, komt in heel Nederland voor . ‘Het is een acute, fysieke noodsituatie met grote gevolgen voor de menselijke waardigheid’, meldt het Rode Kruis. ‘In Groningen zijn hierover toenemende zorgen vanuit regionale mensenhandel-experts die zich bezighouden met hulpverlening en veiligheid.’

Signalen herkennen

Het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en Fier bieden scholen in Groningen een gratis training over preventie van mensenhandel onder leerlingen.

Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis: ,,Nu de middelbare scholen weer volledig open zijn, is het belangrijk dat er naast aandacht voor dit probleem, ook goede training is voor docenten. Wanneer zij signalen van uitbuiting kunnen herkennen en bespreken in de klas kunnen ze leerlingen helpen om zich beter te beschermen”.

‘School was mijn tweede thuis’

Ervaringsdeskundige Ellen was pas 13 jaar oud toen ze door een mensenhandelaar werd gedwongen om tegen betaling seks te hebben met mannen. Ellen: ,,School was mijn tweede thuis. Daar was ik veilig en had ik rust. Maar zodra ik uit school kwam, moest ik aan het werk”.

Nu zet Ellen zich via Platform HOPE in voor andere slachtoffers. ,,Een veilige sfeer in de klas is cruciaal. Als seksuele uitbuiting besproken zou worden en een medescholier iets naars had gezegd, dan zou ik me nog slechter hebben gevoeld. Het is daarom belangrijk dat docenten weten op welke signalen ze moeten letten en hoe ze daarover met leerlingen kunnen praten.”

Niet weten hoe je hulp moet vragen

Uit eerder onderzoek van het CKM blijkt dat zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland te maken hebben met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren, en worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak niet weten hoe zij hulp kunnen vragen. En docenten weten vaak niet hoe ze deze vormen van mensenhandel preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.

Te laat herkend

Van den Berg is bezorgd dat door de onwetendheid te veel scholieren risico’s lopen die niet of te laat worden herkend door onderwijsprofessionals zoals docenten, zorgcoördinatoren of conciërges. ,,De coronacrisis maakt jongeren die het al moeilijk hebben in veel gevallen nog kwetsbaarder. Onderwijsprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in de bescherming van leerlingen.”

Aanmelden

Scholen in Groningen kunnen zich aanmelden via het Rode Kruis. Voor de eerste 650 docenten is de training kosteloos. Naast de training bieden het Rode Kruis en CKM in samenwerking met Nieuwsbegrip en Future NL gratis kant-en-klare lespakketten aan, waarmee docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren kunnen bespreken. De lespakketten maken deel uit van het project Mensenhandel (niet) op school .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu