Toeristenbelasting in Groningen stijgt gemiddeld met bijna 10 procent. Toeristen zijn in Stadskanaal ruim 66 procent meer belasting gaan betalen

FOTO ANP

De toeristenbelasting in Groningen is gemiddeld 9,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Landelijk is dat 6,6 procent.

Bungalowparkoverzicht.nl deed onderzoek naar toeristenbelasting per gemeente. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je betaald overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn.

Voor een overnachting betaal je dit jaar in Groningen gemiddeld 1,74 euro toeristenbelasting per persoon, per nacht: dat is een stijging van 9,8 procent ten opzichte van 2020. Deze toename is sterker dan de landelijke toename van 6,6 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting.

In vier van de tien Groningse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Stadskanaal (+66,7 procent), gevolgd door Midden-Groningen (+24 procent), Oldambt (+15,8 procent) en Eemsdelta (1,7 procent). In de overige zes gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk.

Relatief gunstig

Ondanks de verhoging naar gemiddeld 1,74 euro, zijn toeristen in Groningen relatief voordelig uit. Het landelijke gemiddelde is namelijk 1,93 euro per persoon, per nacht. In Groningen varieert de toeristenbelasting van 1,10 euro in Oldambt naar 3,70 euro in de stad Groningen. In Pekela, Veendam en Westerkwartier wordt geen toeristenbelasting geïnd.

Ter vergelijking: in Amsterdam betalen toeristen de meeste toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs: 10,89 euro. Ook in Ouder-Amstel (7,90 euro) en Landsmeer (7,89 euro) valt de toeristenbelasting erg hoog uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu