Toeristische witte vlek krijgt kleur

Nieuwe naam HSSM op 15 maart openbaar

Recreatieve ondernemers in Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren bundelen de krachten in aanloop naar de gemeentelijke herindeling.

De nieuwe gemeente, zoals die met ingang van 1 januari 2018 moet ontstaan, is geen toeristische trekpleister van nature. ,,Her en der is wel wat leuks te zien, maar dat moet je dan wel weten, om er vervolgens nog zien te komen. Het is vaak slecht aangegeven en het ligt ook nog eens ver uit elkaar’’, zegt JohnPeter Elverding uit Siddeburen.

Geen toeristische trekpleister
Elverding is voorzitter van VVV Slochteren en woordvoerder van een groep ondernemers en organisaties die vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling de recreatie in het gebied op de kaart willen zetten. ,,Ik praat al sinds 2014 over Midden-Groningen.’’ De ondernemers hebben zich verzekerd van de steun van Marketing Groningen. Die heeft de provincie Groningen verdeeld in zeven regio’s en één witte vlek: Midden-Groningen.

Samenwerken
,,Samenwerking moet de sleutel tot succes worden’’, heeft Elverding vastgesteld. ,,Het contact tussen ondernemers en gemeenten loopt niet altijd soepel. Om samen te kunnen werken, moeten ondernemers ook over hun eigen schaduw heen stappen. Er zijn straks twee meren: het Schildmeer en het Zuidlaardermeer. Het zal voor beide partijen wennen zijn om ook reclame te maken voor de ander, maar als er genoeg bezoekers komen, valt er voor iedereen wat te verdienen.’’ Een belangrijke opgave is toeristische plekken beter aan te geven. Naar het Schildmeer kan het echt zoeken zijn en ook het Zuidlaardermeer is vanaf de Groninger kant niet altijd eenvoudig te vinden. Elverding kent het probleem. ,,Het natuurgebied ’t Roegwold ligt onder de rook van Groningen, maar vrijwel niemand daar weet hoe er te komen om te fietsen of te wandelen. Ideaal zou zijn een mooie kaart met alle attracties in het het gebied. Zoiets kost al gauw 10.000 euro en dan zit je nog met de verspreiding. Efficiënter is het om de bewegwijzering te verbeteren. Een website staat klaar, het is wachten op de officiële naam van de nieuwe gemeente, tot dan biedt de site van VVV Slochteren een goed alternatief.’’

De komende tijd wordt door ondernemers een aanvalsplan geschreven. Daarna worden gemeenten, fondsen en ondernemers benaderd om het financieel te onderbouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu