Toestroom coronapatiënten dwingt Martini Ziekenhuis in Groningen nog eens twee operatiekamers te sluiten (en een deel van de geplande operaties te verplaatsen)

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra in het Martini Ziekenhuis. Foto: Jan Buwalda

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft dinsdag aangekondigd zondag nog nog eens twee operatiekamers tijdelijk te sluiten. Het ziekenhuis hoopt hiermee de toenemende stroom van coronapatiënten, vooral op de verpleegafdelingen, te kunnen opvangen.

Het ziekenhuis sloot eind september ook al twee operatiekamers. Daarmee zijn vanaf zondag vier van de in totaal veertien operatiekamers tijdelijk gesloten. Geplande operaties kunnen daardoor afgezegd worden. Afspraken op de poliklinieken gaan vooralsnog wél door, digitaal of in het ziekenhuis.

‘Het knelpunt zit naast het aantal bezette bedden door coronapatiënten, vooral in het beschikbare personeel’, licht bestuursvoorzitter Hans Feenstra toe. ‘We hebben niet voldoende mensen om zorg te verlenen aan steeds meer coronapatiënten én daarbij ook alle reguliere zorg door te laten gaan. We kunnen helaas niet anders dan kijken waar zorg uitgesteld kan worden. Hoe naar dat ook is voor alle betrokkenen.’

Welke operaties worden verplaatst?

Spoedzorg en oncologische zorg gaan door in het Martini Ziekenhuis, benadrukt Henk Kramer, voorzitter van de medische staf en longarts. ‘Om te bepalen welke operaties we wel verplaatsen kijken we naar twee dingen. Ten eerste kijken we natuurlijk of het medisch verantwoord is dat de zorg uitgesteld wordt. Maar we kijken ook praktisch. Wat is de te verwachten ligduur na een operatie? Operaties met een lang herstel in het ziekenhuis stellen we nu liever uit om personeel en ruimte in te kunnen zetten voor de reguliere zorg.’

Inzet en opleiden extra personeel

Een gedeelte van het personeel van het ziekenhuis is tijdelijk niet inzetbaar vanwege coronagerelateerde klachten. Zij wachten thuis op de uitslag van de test. Om het gemis van deze mensen op te vangen, wordt personeel in uit de flexpool ingezet.

Tegelijk worden grote groepen verpleegkundigen, arts-assistenten en medisch specialisten bijgeschoold in de laatste ontwikkeling van de coronazorg.

Nieuws

Meest gelezen

menu