Toezicht op kinderkankerkliniek opgeheven

GRONINGEN De centralisatie van de kinderkankerafdelingen van zeven ziekenhuizen naar Utrecht leidt volgens de inspectie tot weinig problemen. Er is wel het risico dat er minder deskundigheid overblijft voor andere kinderbehandelingen in de regio en overnachten in Utrecht is voor ouders lastig.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een jaar lang verscherpt toezicht uitgeoefend op, onder meer, de kinderoncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dit omdat er in 2018 één nieuw ziekenhuis voor kinderkanker wordt geopend in Utrecht, het Prinses Maxima Centrum, waar met KiKa geld voor geworven is. De kans bestaat dat in de aanloop van die centralisatie de zorg verslechtert in de zeven ziekenhuizen die nu nog kinderkanker behandelen doordat hoogopgeleide artsen alvast vertrekken.

Volgens de inspectie valt dat erg mee en daarom kan het verscherpt toezicht weer worden opgeheven. Er is in Groningen wel een medisch specialist vertrokken maar die is ook weer vervangen, en verder zijn er geen medisch professionals weggegaan. In Rotterdam dreigde een tekort aan kinderchirurgen en in Nijmegen vertrokken kinderoncologen en verpleegkundig specialisten zodat er even een opnamestop was. Maar dat is opgelost door specialisten uit Utrecht in Nijmegen te detacheren.

Een punt van zorg is volgens de inspectie nog wel of ouders uit de randgebieden van Nederland en laaggeschoolde ouders wel genoeg toegang krijgen tot het Maxima Medisch Centrum. Ouders kunnen in Utrecht lastig overnachten. Het Ronald McDonaldhuis is vaak vol. Ouders ervaren volgens de inspectie soms onvoldoende aandacht voor de praktische problemen die het verblijf in Utrecht met zich meebrengt. Medewerkers in Utrecht zouden niet genoeg rekening houden met hun stressvolle situatie. Als het Maxima Centrum klaar is, moeten daar ook ouders kunnen overnachten en tijdelijk wil het ziekenhuis hotelkamers regelen.

Tot het nieuwe kinderziekenhuis de deuren opent blijft kinderkanker ook in de zeven andere ziekenhuizen behandeld worden. Ook als het Maxima Centrum opent, blijft een deel van de zorg in de regio gebeuren. Het gaat landelijk om een klein aantal patiëntjes, 550 per jaar.

Het UMCG benadrukt dat ook na 2018 in Groningen kinderkanker behandeld wordt. Als in 2018 het centrum voor protonenbestraling de deuren opent, kunnen daar ook kinderen bestraald worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu