Tolberters claimen hoofdzetel Westerkwartier: raadhuizen afgeplakt

Tolbert moet de hoofdplaats worden van de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dat vindt de oudejaarsploeg uit het dorp die zich ieder jaar roert rond de jaarwisseling.

De ploeg ondernam in de nacht voorafgaand aan oudejaarsdag een aantal acties om uitdrukking te geven aan haar streven om Tolbert te nomineren als hoofdplaats. Zo werd de entree van de gemeentehuizen van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn afgeplakt met linten. Daarbij werd de mededeling geplaatst dat de raadhuizen voor burgerzaken vanaf 1 januari buiten dienst zijn. Bezoekers worden doorverwezen naar de braakliggende locatie van voormalig hotel Leek. Daar verrees een bord met de tekst dat hier een nieuw gemeentehuis in aanbouw is. De entreerotondes van Leek en Tolbert werden behangen met vlaggetjes om te attenderen op het werk van de oudejaarsploeg.

Gemeente Tolbert

Volgens de ploeg zat het voormalige hotel Leek op een historische plek: ,,In het verleden was dit de plek waar Tolbert begon.’’ Tolbert is 1035 jaar geleden ontstaan en is daarmee het oudste dorp in het Westerkwartier, menen de Tolberters. In januari 2019 gaan de vier bestaande gemeenten op in de nieuwe gemeente Westerkwartier, die volgens de oudejaarsploeg moet worden omgedoopt tot ‘Gemeente Tolbert’.

Nieuws

Meest gelezen

menu