Tommy Wieringa debuteert als dichter bij videoproject

Tommy Wieringa debuteert als dichter. Maandag verschijnt een bundel van zijn hand getiteld The fish pond song.

Wieringa liet zich voor The fish pond song inspireren door beelden van een videoproject van Jeroen Kooijmans. Deze kunstenaar maakte een installatie met films ter gelegenheid van het herdenkinsproject Jheronimus Bosch 500 geinspireerd op het drieluik De tuin der lusten.

Als dichtbundel omvat The fish pond song een cyclus van dertien gedichten, zowel in het Nederlands als het Engels, waarin Wieringa woorden geeft aan twee nachtmerries en een moment van verlossing.

Jeroen Bosch

De videoinstallatie is opgebouwd uit suggestieve, dreigende beelden die Kooijmans tussen 2006 en 2016 op verschillende locaties heeft gefilmd. Behalve het werk van Jeroen Bosch hebben volgens de kunstenaar ook de aanslagen op 11 september 2001 als inspiratiebron gediend.

Bij de bundel komt een digitale bijlage die toegang geeft tot een gelijknamige, autonome korte film. Volgens uitgeverij De Bezige Bij gaan in het samenwerkingsproject ,,tekst en beeld een geestverruimende synthese aan”. Als video-installatie is The fish pond song tot en met 5 juni te zien in het Stedelijk Museum in Den Bosch.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu