Filmliefhebber uit Groningen breekt voet op negen plaatsen bij val van trap in het Forum (die volgens de gemeente veilig was, maar tóch is aangepast)

Een valpartij op de trap van het luxueuze bioscoopzaaltje in het Forum leverde Ton Alferink uit Groningen een verbrijzeld hielbeen op. Schadevergoeding lijkt er niet in te zitten. ,,De trap heeft geen gebreken, maar is wel aangepast’’, zegt de gemeente.

Ton Alferink is na maanden revalideren aardig hersteld en zou, zoals ze gewend is, weer trap op trap af kunnen met volle dienbladen en hete borden in haar restaurant Four Rose’s. Alleen is dat vanwege corona gesloten.

Ton Alferink is na maanden revalideren aardig hersteld en zou, zoals ze gewend is, weer trap op trap af kunnen met volle dienbladen en hete borden in haar restaurant Four Rose’s. Alleen is dat vanwege corona gesloten. Foto: Jan Willem van Vliet

Ton Alferink (68) is net te laat voor de maffiafilm in zaal 3 van Forum Groningen. Ze mag nog naar binnen en gaat zachtjes, om de andere bioscoopbezoekers niet te storen, naar beneden. In het donker. Vooraan is nog een stoel vrij.

Ze daalt de trap af.

Gaten naast trap gedicht

Het is een opvallende trap, die steeds breed begint en vervolgens twee smallere treden heeft waardoor naast die smallere treden een ‘gat’ ontstaat. Leuningen zijn er niet.

Detail: de smalle treden zijn inmiddels verbreed, de ‘gaten’ zijn gedicht. Ook zijn er leuningen geplaatst en is de verlichting op de traptreden verbeterd.

Wat is er gebeurd?

Ergens onderweg naar beneden stapt Alferink mis en valt. ,,Ik sloeg ergens tegenaan met m’n linkervoet. Ik voelde dat het bot uit elkaar knapte, ik schreeuwde ‘ik snap het niet!’ en ben verder gestrompeld naar mijn stoel.’’

Het is 20 januari, iets na acht uur ’s avonds. Alferink heeft geen idee wat haar is gebeurd op die trap. Voor de bioscoopstoel valt ze languit neer, twee vriendinnen − die ook in het bioscoopzaaltje zitten − snellen toe en hijsen haar in de stoel.

‘Uw voet is op negen plaatsen gebroken’

Twee medewerkers van het Forum komen de zaal binnen. Ze zijn gealarmeerd, denkt Alferink, door twee bioscoopbezoekers die de zaal verlaten uit ergernis over de zoveelste valpartij op de trappen van het Forum. De Forum-medewerkers bellen een taxi voor Alferink die haar naar de eerste hulp brengt.

Daar zegt Alferink drie keer dat haar voet is gebroken door een voor haar onbegrijpelijke misstap op de trap. De arts zegt dat haar voet niet gebroken kan zijn, hooguit gekneusd of gescheurd. Met een stevig verband om haar voet wordt ze naar huis gestuurd.

Twee dagen later belt ze de huisarts die haar voet bekijkt en onmiddellijk het Martini Ziekenhuis belt. Hij staat erop dat er direct foto’s worden gemaakt. ,,Uw voet is op negen plaatsen gebroken, u hebt een verbrijzeld hielbeen’’, zegt de arts in het Martini.

Kaartje van het Forum

Alferink krijgt gips om haar voet. Op 2 februari volgt een operatie van drieënhalf uur: ze krijgt zeven schroeven, pinnen en een plaat in haar hielbeen en krijgt er tot 23 maart gips omheen. Ze moet revalideren. Ze kan niet werken in haar restaurant Four Rose’s. Ze begrijpt nog steeds niet wat er gebeurd is op de trap, ook niet als haar vriendinnen haar foto’s van de trap laten zien.

Het kwartje valt als ze een kaartje krijgt van een medewerker van het Forum. ,,Hallo Ton, tot onze schrik hoorden we dat je een nare val hebt gemaakt in zaal 3 en daarbij je voet hebt gebroken. Wat ontzettend rot! Onze oprechte excuses dat de trap in camera 3 op deze plek een gevaarlijk open gat bevatte waar jij in gevallen bent! Inmiddels is het verholpen, maar daar heb jij uiteraard niets aan. We hopen dat je spoedig het ziekenhuis mag verlaten.’’

Alferink is blij met het kaartje. ,,Eindelijk wist ik waarom het zo mis was gegaan.’’

Schadeclaim

Ze neemt contact op met het Forum en krijgt directeur Dirk Nijdam aan de telefoon. Hij zegt dat er tussen de trap en de muur inderdaad ruimte zit. Dat de architect dat zo heeft bedacht. En hij zegt dat ze een schadeclaim kan indienen.

Dat doet Alferink. Ze vraagt 6500 euro, voor de taxikosten die ze maakt, voor haar mantelzorgers, de schoonmaakster, de hometrainer die ze heeft aangeschaft. De uren die ze niet kan werken in Four Rose’s telt ze niet mee.

Het Forum wijst de claim af en laat Alferink weten dat ze eigenlijk bij de gemeente Groningen moet zijn, eigenaar van het Forum. Ook daar wordt haar claim afgewezen. De toedracht is onduidelijk en er zijn geen getuigenverklaringen, zo meldt Melior Verzekeringen namens de gemeente aan Alferink.

Alferink is verbijsterd. ,,Ze vinden het heel erg wat er is gebeurd, maar het ligt niet aan de trap.’’

‘Niks mis met de trap’

De trap is zoals gezegd inmiddels aangepast. ,,Het ging om een goedgekeurde trap, die was niet onveilig. Dat wil niet zeggen dat de trap niet verbeterd kon worden. De smalle treden zijn verlengd, er zijn leuningen geplaatst en betere verlichting’’, zegt directeur Nijdam van het Forum.

Hij betreurt wat er is gebeurd. ,,Ton is een gewaardeerde gast van ons. Maar dit is uiteindelijk een verzekeringskwestie. Die bepaalt of wij hier schuld aan hebben.’’

Woordvoerder Peter Steinfort van de gemeente laat weten dat de gemeente eigenaar is van het Forum. ,,Met de trap is niks aan de hand, die heeft geen gebreken en voldoet aan alle eisen. De claim is afgewezen. Wel is de trap inmiddels aangepast, de treden zijn verbreed om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen. Een voorzorgsmaatregel.’’

Alferink vraagt zich af of er getuigen zijn en of zij de enige is die op de trap ten val is gekomen.

 

Reageren? marijke.brouwer@dvhn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu