Tonnen schade kerkgebouw Oostwold

Het interieur van de Hervormde Kerk in Oostwold. Foto: Dvhn

Het verlossende woord is eruit. De kerk in Oostwold (Oldambt) heeft mijnbouwschade. Herstel kost enkele tonnen en neemt maanden in beslag.

Met de blik naar boven staarde kerkbestuurder Bert Smit begin dit jaar bezorgd naar een lege plek op het gewelf in het kerkgebouw van de hervormde gemeente Oostwold. Met een flink stuk sierpleister in de hand, zag Smit tot zijn schrik meer scheuren. Hij deed daarop een melding ‘mogelijk acuut onveilige situatie’. En dat blijkt nu niet onterecht. Het was overigens niet de eerste keer dat er schade werd ontdekt. Na de aardbeving bij Westerwijtwerd in mei 2019 werd aan de kerk ook al schade ontdekt.

Het verlossende woord

Recent plofte een brief met daarin het verlossende woord bij de kerkbestuurder op de deurmat. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft besloten dat de schade aan het stucwerk mijnbouwschade is en vergoed moet worden. En ook enkele andere scheuren aan de binnen- en buitenzijde. Welke beving de schade heeft veroorzaakt is niet te herleiden.

De TCMG heeft de kerk dus een flinke schadevergoeding toegewezen. Het gaat om honderdduizenden euro’s. Dit geld is vooral nodig voor het specialistische handwerk dat nodig is op flinke hoogte binnen het kerkgebouw. Het kerkgebouw dateert van 1775 en is sinds 1973 uitgeroepen tot rijksmonument.

Alleen al voor het steigerwerk is een klein kapitaal voorzien, meldt Jouke Schaafsma, woordvoerder van de TCMG. Hij verwacht dat het herstelwerk mogelijk dertig weken in beslag neemt. Voorlopig zullen de klanken van het orgel in ieder geval tussen de mazen van speciaal aangebracht netwerk door tot de kerkschare moeten komen. Sinds het ontdekken van de schade en het naar beneden vallen van het pleisterwerk hangen er netten aan het plafond. Het orgel is niet beschadigd en functioneert nog zoals het hoort.

Volgens Schaafsma leert de ervaring „dat het wel even duurt voor alle vaklui beschikbaar zijn. Misschien wel een jaar”.

Plan van aanpak

Binnenkort hoopt Smit een eerste vergadering te beleggen met een restauratiearchitect voor een plan van aanpak. ,,Ik ga er nu al van uit dat de kerk tijdens het herstel dicht zal moeten. Misschien meer dan half jaar. Vooral vanwege die enorme steigers. Toch hebben we dat er graag voor over.”

Smit kijkt met voldoening terug op het feit dat door betrokken partijen snel actie is ondernomen. ,,Maar we vreesden voor wat verder komen zou”, zegt Smit nu. ,,Als we dit allemaal zelf moeten bekostigen, dan was dat niet gelukt, vrees ik. Met deze schadevergoeding gaat het helemaal goed komen.”

Coronacrisis maakt creatief

Geluk bij een ongeluk is dat de coronacrisis creatief maakt. De gemeenschap heeft inmiddels de online kerkdienst geïntroduceerd. Smit ziet het dan ook van de positieve kant: ,,Het herstelwerk biedt meteen kans naast de gewelven ook de muren te witten die in de gewelven overlopen. Er stond bovendien herstel van verweerd voegwerk gepland. Dat kunnen we nu direct oppakken.”

Tot de werkzaamheden starten, kan er gebruik worden gemaakt van de kerk vanwege de tijdelijke maatregelen, waaronder het ophangen van de netten in het kader van de ‘acuut onveilige situatie’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu