Topambtenaar Menterwolde ten onrechte ontslagen door vertrokken burgemeester Van Zuijlen

ANP

De 56-jarige Aziz Kaynak is in 2014 ten onrechte op een zijspoor gezet door het toenmalige college van de oude gemeente Menterwolde.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Dat is de hoogste bestuursrechter op het gebied van ambtenarenzaken. Hoe de zaak rond loco-gemeentesecretaris en directeur beleid en samenleving Kaynak is aangepakt kan alleen maar worden gezien als onzorgvuldig en slecht handelen van het toenmalige college, onder leiding van ex-burgemeester Eduard van Zuijlen.

De gemeente Midden-Groningen (Menterwolde is begin dit jaar opgeslokt in een herindeling) wil vooralsnog niet te veel kwijt over de uitspraak. ,,Die wordt bestudeerd’’, aldus een woordvoerder. Sowieso wil de gemeente terughoudend zijn. ,,Er zijn personen bij betrokken.’’ Ook Kaynak en zijn advocaat houden zich nu op de vlakte. Eerst moeten er gesprekken met Midden-Groningen gevoerd worden om er financieel uit te komen.

Blind af op verklaringen

Vier jaar nadat de ambtenaar hem de wacht is aangezegd, oordeelden de rechters afgelopen week in ieder geval dat hij ten onrechte is ontslagen. Het ontslagbesluit ontbreekt ‘deugdelijke feitelijke grondslag’. Zo ging het college blind af op de verklaringen van de man van Lian Veenstra, toen wethouder in Menterwolde. Die luisterde een gesprek van Kaynak in de wachtruimte van de dokterspost in Zuidbroek af en vertelde dat door. Kaynak zou, zo verdedigde het college zich, zich negatief hebben uitgelaten over het college.

Er werd überhaupt niet gecontroleerd bij Kaynak of er iets van klopte. Pas zeven maanden later zette Veenstra’s echtgenoot een en ander op papier. Ook daar heeft Kaynak nooit op mogen reageren.

Wel kreeg hij twee weken na het huisartsbezoek een sms van toenmalig burgemeester Van Zuijlen, die aan het eind van de maand aan de slag gaat als burgemeester van Enkhuizen. Kaynak moest zich van Van Zuijlen melden bij de advocaat van Menterwolde. Die meldde dat hij niet langer welkom was op het gemeentehuis. Op de dag dat Van Zuijlen vertrok bij de gemeente, stuurde hij de definitieve ontslagbrief naar Kaynak.

Van Zuijlen was onzorgvuldig

Dat burgemeester Van Zuijlen – of een ander collegelid – niet de moeite nam om Kaynak zelf te vragen naar het gesprek is volgens de hoogste bestuursrechter ‘onzorgvuldig en onbegrijpelijk’. Helemaal omdat het college, tot zijn bezoek aan de huisartsenpraktijk van 2 september 2014, tevreden was over zijn functioneren.

Nieuws

menu