Topman Martini Ziekenhuis Groningen boos op ic-woordvoerder Gommers om suggestie dat hier geen coronapatiënten worden overgenomen

Hans Feenstra (links) ergert zich dood aan Diederik Gommers (rechts) Fotobewerking: DvhN

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis Groningen is boos op Diederik Gommers van de landelijke ic-vereniging omdat hij steeds suggereert dat het Noorden geen coronapatiënten overneemt uit het Zuiden.

,,Kan iemand Diederik Gommers een keer laten ophouden steeds af te geven op het Noorden?’’, twittert Feenstra. Hij vervolgt: ,,Vanmiddag opnieuw! Wij bieden al weken plekken aan die niet worden ingevuld!’’

Tot nu toe hield Feenstra zich in het openbaar stil over de onvrede over de spreiding van coronapatiënten over het land. De ziekenhuizen in het Noorden nemen al sinds het begin van de crisis in Brabant patiënten over van ziekenhuizen in die regio. Maar ruim een maand geleden suggereerde een Brabantse arts al in het openbaar dat het Noorden die patiënten zou weigeren.

Gommers heeft zich eerder ook al negatief uitgelaten over de bereidheid van noordelijke ziekenhuizen. Zondag kwam een brief naar buiten van Gommers aan zijn collega-intensivisten in het land. Daarin prijst hij het harde werk op de intensive care-afdelingen.

‘Het frustreert’

Hij schrijft daarin ook: ,,We zien duidelijke verschillen tussen de Covid-19-druk per regio. Van gelijke spreiding is absoluut geen sprake en dat frustreert. Het benadrukt het belang van samenwerken binnen de regio, maar ook daarbuiten. De daling van het aantal Covid-19-patiënten gaat snel en als dit doorzet zou het zo maar kunnen dat er half mei minder dan 500 Covid-19-patiënten op de ic’s zijn en dat er weer ruimte is voor de reguliere zorg, geboden binnen de muren van de ic. Mijn voorstel is om te zorgen dat kwaliteit prevaleert boven kwantiteit zoals we altijd gewend zijn en dat we binnen onze regio’s bespreken waar we elkaar daarbij kunnen helpen.”

Op opmerkingen van een arts en andere zorgbestuurder dat deze discussie beter niet in het openbaar gevoerd kan worden, en dat iedereen zijn ongelooflijke best doet in deze tijd, reageert Feenstra: ,,Natuurlijk is dat zo, maar als er continu stemming wordt gemaakt, moet je wel een keer iets terugzeggen.’’

Uit cijfers van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland blijkt dat er vrijdag 54 patiënten uit andere regio’s in de noordelijke ziekenhuizen lagen. Op het hoogtepunt van de crisis lagen er ruim 140 patiënten uit andere regio’s in het Noorden. Ook de afgelopen weken zijn er nog patiënten uit Brabant naar het Noorden overgebracht.

Nieuws

Meest gelezen

menu