Topvirologen Friedrich en Niesters van UMCG geveld door coronavirus. 'Het is toch anders als je het zelf krijgt'

Stom toeval is het, is hun overtuiging, dat UMCG-viruskenners Alex Friedrich (49) en Bert Niesters (61) beiden besmet raakten met Covid-19. Wat hebben ze opgestoken van hun eigen ziekte?

Illustratie: Studiovanbeek / Gerco van Beek

Illustratie: Studiovanbeek / Gerco van Beek

Ze klinken behoorlijk fit. Totdat ze overvallen worden door een hoestbui en er niks anders opzit dan de telefonische interviews kort te onderbreken. Er zijn zeker overeenkomsten in het verloop van de ziekte bij Bert Niesters (61) en Alex Friedrich (49), twee van de drie stafleden van de afdeling medische microbiologie van het UMCG die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Maar ook in hun gevallen zijn er zoveel verschillen aan te wijzen dat opnieuw blijkt wat een grillig virus Covid-19 is.

Beiden zijn zo’n twee weken nadat ze positief testten op het virus weer bijna de oude. Het eerste dat Friedrich doet als hij straks helemaal virusvrij is, is zijn vrouw opzoeken in zijn eigen huis. „We leven al twee weken gescheiden onder één dak”, zegt Friedrich, hoogleraar medische microbiologie en hoofd van de afdeling. „Heel bizar. In de 23 jaar dat we getrouwd zijn, hebben we elkaar nooit zo lang niet fysiek gezien.”

Het huis opgedeeld in twee delen

Al een dag voordat Friedrich er achter kwam dat hij het virus had, hebben hij en zijn vrouw het huis opgedeeld: die kamers en toilet voor hem en die andere voor haar. Elkaar spreken doen ze via videogesprekken, ook al zitten ze in hetzelfde huis. Alles om te voorkomen dat ook zij het virus zou oplopen. „En dat is tot nu toe gelukt”, zegt Friedrich. „Dat is een belangrijke les die ik van mijn eigen ziekte geleerd heb: het virus is onder controle te krijgen, als je heel goed je best doet.”

Bij Niesters, moleculair microbioloog en hoogleraar klinische virologie, zijn dat soort drastische maatregelen niet echt nodig geweest. „Ik heb het waarschijnlijk van mijn vrouw gekregen”, zegt hij. Een kleine week voordat hij zelf symptomen kreeg, kampte zij al met dezelfde klachten. Bij Niesters begon het met twee nachten waarin hij onrustig sliep. Hij voelde zich verder prima, maar besloot zich toch te laten testen. Medewerkers van het UMCG met milde klachten worden geacht zich te laten testen, om verspreiding binnen het ziekenhuis te voorkomen.

Niesters had wel corona, en toch geen koorts

„Ik was behoorlijk verbaasd dat ik ondanks het virus helemaal geen koorts kreeg”, zegt Niesters. „Wel werd ik snotverkouden. Maar ik voelde me verder zo goed, dat ik gewoon naar mijn werk was gegaan, als het geen corona was geweest.” Nu bleef hij thuis en draaide hij ondanks de ziekte soms werkdagen van meer dan 12 uren. Alleen tussen dagen 5 en 8 had hij het even pittig. „Dat waren de kritische dagen. Toen ben ik wat meer gaan hoesten. En toen heb ik het ook een beetje rustiger aan gedaan.”

Niesters en Friedrich zijn er van overtuigd dat ze in elk geval niet elkaar hebben besmet. Nog voordat ze het kregen, spraken ze af elkaar zo weinig mogelijk fysiek te zien, om de afdeling in deze extreem drukke tijd zo goed mogelijke draaiende te houden. Ook een andere arts-microbioloog van het UMCG liep het virus op. Drie stafleden met het virus, dat kan haast geen toeval zijn, zou je zeggen. Toch is het cijfer niet vreemd als je naar de hele afdeling kijkt, zegt Friedrich: „Dan heb je het over 3 op meer dan 25 mensen die hier momenteel actief zijn. Dat is al niet zo uitzonderlijk meer.”

Een ziekte met twee fases

Sowieso is het niet zo dat UMCG’ers of zorgmedewerkers het virus gemiddeld vaker oplopen dan mensen die buiten de sector werken, zegt Niesters. Van de geteste UMCG’ers heeft meer dan 4 procent het virus. Bij zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis ligt dit rond de 10 procent. „Sommigen hier hebben het opgelopen op wintersport, anderen tijdens carnaval”, zegt Niesters. „Ik ben zelf oorspronkelijk een Zuid-Limburger, maar carnaval vier ik niet meer. Ik moet het gewoon hier ergens hebben gekregen. Van mijn vrouw dus, of misschien wel in de Praxis.”

Behoorlijk apart is het wel, zegt Friedrich, om datgene te krijgen waarvan hij de ontwikkelingen en de verschijningsvormen al maanden op de voet volgt. „Het is toch anders als je het zelf krijgt”, zegt de hoogleraar. Bij hem zelf openbaarde de ziekte zich heel duidelijk in twee verschillende fases. „Dat was nieuwe informatie voor mij.” Eerst kreeg hij lichte verhoging (tot 37,5 graden) en hoofdpijn en spierpijn, waarna het na een paar dagen weer de goede kant op leek te gaan.

Plots verslechtering op dagen 6, 7 en 8

Tot de boel – net als bij Niesters – op dagen 6, 7 en 8 ineens verslechterde. Hij voelde zich slap en moe en kon niet anders dan in bed blijven. „Toen kreeg ik ook hoge koorts. En, heel opmerkelijk, vanaf dag drie kon ik niet meer ruiken”, zegt Friedrich. Hij meldde dit bij zijn internationale vakbroeders met wie hij iedere dag contact heeft en kreeg van alle kanten terug: dat komt zeer veel voor. „Tweederde van de patiënten verliest een tijdje zijn reukzin.” Sinds een paar dagen doet Friedrichs neus het weer.

„Het is echt geen griep, dat kan ik inmiddels ook uit persoonlijke ervaring zeggen”, zegt Friedrich. „Het is veel sterker. Ik ben zelf echt iemand die fit is en fysiek in orde. Ik kan me daarom voorstellen hoe gevaarlijk dit virus is voor mensen die wel onderliggend lijden hebben.”

***

Alex Friedrich blij met omslag van regering: ‘Ineens werd ik gefeliciteerd’

Alex Friedrich is ‘enorm blij’ dat Nederland alsnog alles uit de kast haalt om de testcapaciteit op corona te verviervoudigen. De arts-microbioloog van het UMCG zat dinsdagavond in een videoconferentie met collega’s en kon zodoende de persconferentie waarin minister Hugo de Jonge het nieuws bekendmaakte niet volgen. „Na afloop had ik ineens allemaal berichtjes van collega’s”, zegt Friedrich. „Sommigen feliciteerden mij zelfs.”

Friedrich pleit al veel langer voor het opschalen van het aantal tests in Nederland, zodat duidelijk wordt wie van het zorgpersoneel gewoon kan doorwerken en wie thuis moet blijven omdat hij corona heeft. „Diagnostiek moet prioriteit hebben. Ik ben heel blij dat Nederland dat nu ook doorheeft, al had het twee weken eerder kunnen worden gerealiseerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu