Toren van Garmerwolde omgetoverd tot 'verticaal museum' over religieuze feesten

De Stichting Oude Groninger Kerken wil met zijn kerken (zoals hier in Garmerwolde) een grote rol spelen op het gebied van cultuur en debat, maar de provinciale Kunstraad ziet geen urgentie. Een subsidieverzoek is afgewezen, net als die van een reeks andere Groningse erfgoedcentra. Foto Peter de Kan

Voor Hemelvaart is er een lift, voor Ramadan een zenuwspiraal. De Stichting Oude Groninger Kerken opent volgende week de tentoonstelling Feest! in de toren van de Hervormde Kerk in Garmerwolde.

Een grote witte trap voert de bezoekers eerst omhoog, en dan naar beneden. „Zoals de op- en neergang van het leven”, zegt projectleider Agmar van Rijn van de Stichting Oude Groninger Kerken. Bij al die hoogte- en dieptepunten horen feesten. In de middeleeuwse toren van de Hervormde Kerk in Garmerwolde worden er vier belicht uit het christendom, en vier uit de islam.

De nieuwe tentoonstelling is onderdeel van een landelijk project: Feest! Weet wat je viert . Het idee komt van museum Catharijneconvent in Utrecht; de Stichting Oude Groninger Kerken is één van de samenwerkingspartners. „Het is de bedoeling om kinderen te leren wat eigenlijk de betekenis is van religieuze feesten”, vertelt Van Rijn. „We hebben van de toren in feite een verticale museumvleugel gemaakt.”

Interactief in plaats van old school vitrines

Studio 212 Fahrenheit zorgde voor de vormgeving van de acht feesten langs de trap. „Dat zijn geen old school vitrines geworden met objecten erin om te bekijken, maar interactieve ontwerpen”, zegt Van Rijn.

Zo is de islamitische vastenmaand Ramadan verbeeld door een zogenoemde zenuwspiraal, een metalen buis waar je een ringetje langs moet leiden zonder het metaal te raken. Deze buis heeft de vorm van eten en drinken. „Het vergt beheersing en concentratie om dat eten en drinken niet te raken. Net zoals het echte vasten.” En de installatie voor Hemelvaart, de dag waarop christenen herdenken dat Jezus naar de hemel ging, bevat onder meer een lift.

Voor kinderen én het kind in elke volwassene

De inhoudelijke input voor de installaties kwam van een groepje experts: een koranvertaler, enkele islamologen en christelijke theologen. Naast kinderen - de tentoonstelling is in principe gericht op de bovenbouw van de basisschool - hoopt Van Rijn ook ‘het kind in elke volwassene’ aan te spreken. „We hebben tijdens de previews al gemerkt dat dat inderdaad wel gebeurt.”

Op vrijdag 28 februari is de feestelijke opening en vanaf 29 februari is de tentoonstelling in de toren elk weekend van 10.00 tot 18.00 toegankelijk. De entree en een audiotour kosten 5 euro. Overigens is de Hervormde Kerk, waar de toren bijhoort, iedere dag open voor publiek.

Nieuws

Meest gelezen

menu